Τα πρώτα χτυπήματα στην αγορά προήλθαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την άνοιξη μέσω του Twitter εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΟΠΕΚ, ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής του Οργανισμού με χώρες συμμάχους όπως η Ρωσία ήταν ο λόγος που οι τιμές είχαν πάρει την ανιούσα.
Παράλληλα αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν και ανακοινώνει ότι τον Νοέμβριο θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Τεχεράνης.
Τον Ιούνιο ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφωνούν για άρση των περικοπών της ημερήσιας παραγωγής κι ενώ τον Ιούλιο η παγκόσμια παραγωγή υποχωρεί, στο τέλος του καλοκαιριού έρχονται τα πρώτα άσχημα μηνύματα, με τις ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία να φτάνουν την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ και την αγορά εκ νέου αντιμέτωπη με το φάσμα πλεονασματικών αποθεμάτων.
Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, από την άλλη, σε εκθέσεις του κάνουν λόγο για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης το 2019 και το 2020, κάτι όμως που δεν πτοεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος εξακολουθεί να θέλει χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο, κάτι που εντέλει γίνεται πραγματικότητα. Κι όμως τα πράγματα στην αρχή της χρονιάς έδειχναν εντελώς διαφορετικά, με το πετρέλαιο να έρχεται με φόρα από το 2017. Το μπρεντ ολοκλήρωσε το 2017 με κέρδη 17,69% και την τιμή του στα 66,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ ξεκίνησε το 2018 με μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,45%, στα 66,57 δολάρια.
Αντίστοιχα το αργό άφηνε πίσω του το 2017 ενισχυμένο κατά 12,47%, με την τιμή στα 60,42 δολάρια το βαρέλι και όπως και το μπρεντ στην επίσημη «πρώτη» του στο καινούργιο έτος κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξεως του 0,30%, στα 60,24%.
Με ένα διάλειμμα στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν σε όλες τις αγορές σημειώθηκε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, το πετρέλαιο επιδίδεται σε υψηλές πτήσεις σημειώνοντας αισθητά καλύτερη επίδοση σε σχέση με το 2017 και στις 3 Οκτωβρίου σκαρφαλώνει σε υψηλά τετραετίας.
Το μπρεντ ενδοσυνεδριακά αγγίζει τα 86,74 δολάρια το βαρέλι και κλείνει στα 86,29 δολάρια, ενώ το αργό ακουμπάει τα 76,90 δολάρια το βαρέλι ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 76,41 δολάρια.
Οι επιδόσεις από την αρχή του έτους μέχρι αρχές Οκτωβρίου των δύο παραγώγων του ορυκτού καυσίμου ζαλίζουν: το μπρεντ έχει ενισχυθεί κατά 29,04% και το αργό 26,46%.
Από τις 4 Οκτωβρίου έως και σήμερα αρχίζει η μεγάλη και πρωτοφανής πτώση των τιμών, οι οποίες έχουν στην κυριολεξία βουλιάξει, σε μία καθοδική πορεία κατά την οποία κατεγράφησαν 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο για το αργό (δεν έχει ξανασημειωθεί παρόμοιο φαινόμενο στην ιστορία) το διάστημα 29 Οκτωβρίου έως 13 Νοεμβρίου, με το μπρεντ απλά να σπάει το καθοδικό σερί για την ίδια περίοδο με μία άνοδο 0,47% στις 5 Νοεμβρίου. Ο απολογισμός για την περίοδο αυτή είναι κάτι περισσότερο από αποκαρδιωτικός: στο διάστημα αυτό περί των τριών μηνών οι απώλειες έχουν ανέλθει στο 39,51% για το μπρεντ και στο 40,68% για το αργό, με τις συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους να διαμορφώνονται στο 21,94% και 24,98% αντίστοιχα.