Την επιτάχυνση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες είχαν «φρενάρει» λόγω διαφόρων αγκυλώσεων τους τελευταίους μήνες του 2018, θα επιδιώξει τους πρώτους μήνες του έτους η κυβέρνηση. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών 

για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ αναμένεται προς το τέλος του μήνα, με τις κοινοπρακτικές συμπράξεις εκτός απροόπτου, να έχουν «κλειδώσει», μεταξύ της Glencore και του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού Carlyle καθώς και της ολλανδικής Vitol με την αλγερινή εταιρεία Sonatrach.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλείσει και η εκκρεμότητα για τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, υπό την ομπρέλα της οποίας θα μπει η δραστηριότητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Σχετικά με την είσοδο ιδιωτών στη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, όπως επισημαίνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαδικασίες, αυτή θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ, τα οποία κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και πρωτίστως από τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη. Όσο για το σχέδιο νόμου που θα «αποτυπώνει» το σπλιτ της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (50,01% θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή) και θα ακολουθήσει η πώληση των δικτύων, με το Δημόσιο να διατηρήσει το 86%.

Ο πρώτος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμάται ότι θα πάει ακόμη πιο πίσω και θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αφού ολοκληρωθεί αναμένεται ότι θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Δικτύων.

Όσο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, διαφαίνεται ότι ο διαγωνισμός θα καθυστερήσει, έτι περαιτέρω, καθώς η ΔΕΗ πιέζει για νέα παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προτάσεων, η οποία λήγει στις 7 του μηνός (μετά τις δύο προηγούμενες παρατάσεις). Το σκεπτικό είναι ότι πριν την κατάθεση των προσφορών θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ή μετακίνησης εργαζομένων από τους σταθμούς της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πιέζουν ώστε στη Μελίτη να παραμείνουν περί τους 120 εργαζομένους και άλλοι 500 στις μονάδες της Μεγαλόπολης.

Σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων, ενεκρίθη από την ΕΕ αλλά για μια εξαετία. O νέος κανονισμός λειτουργίας της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζει πληρωμές για τις παλιές λιγνιτικές (σε αυτές περιλαμβάνονται και οι προς πώληση μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας) έως το 2025. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει ήδη στείλει για έγκριση στις Βρυξέλλες τον μηχανισμό διασφάλισης ισχύος, προκειμένου να καταστήσει ελκυστικά τα λιγνιτικά «πακέτα» στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Επίσης, στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων προς τους επενδυτές, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τις παραμονές Χριστουγέννων απόφαση με την οποία εγκρίνει την παράταση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας Φλώρινας (Αχλάδα 1 και Αχλάδα 2) για την τροφοδοσία του σταθμού της Μελίτης έως το 2023, με δυνατότητα έξτρα παράτασης έως το 2028 με νέα απόφαση ΥΠΕΝ. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο διάστημα, ορίζεται ελάχιστο όριο ετήσιου πάγιου μισθώματος (υπολογίζεται με ποσοστό 6% επί της κατά τόνο μέσης τιμής πώλησης 1.000.000 τόνων λιγνίτη). Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «το ποσό αυτό οφείλεται και αν ακόμη δεν γίνει καμία παραγωγή, θα καταβάλλεται σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις και θα βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο τους μήνες Φεβρουάριο και Ιούλιο κάθε έτους και θα συμψηφίζεται με το αναλογικό μίσθωμα που θα προκύπτει από την πραγματοποιηθείσα παραγωγή λιγνίτη».