Η Τιμή του Αργού στις Συμπληγάδες της Αυξημένης Παραγωγής και Προσφοράς και των Φόβων για Παγκόσμια Ύφεση

Η Τιμή του Αργού στις Συμπληγάδες της Αυξημένης Παραγωγής και Προσφοράς και των Φόβων για Παγκόσμια Ύφεση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 2 Ιανουαρίου 2019 - 19:23

Σε νέο καθοδικό σπιράλ περιήλθαν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας των πιέσεων που προκαλεί η αυξανόμενη παραγωγή αργού από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εντός και εκτός OPEC, αλλά και των έντονων ανησυχιών για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο τη μείωση της ζήτησης.

Στην κορυφή της πυραμίδας των ανησυχιών βρίσκονται οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Η Κίνα, θα μπορούσε να καθορίσει μεσοπρόθεσμα, την τροχιά των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όντας ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον πλανήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή αργού στην Ρωσία διαμορφώθηκε, το περασμένο έτος, σε νέο μετασοβιετικό υψηλό, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ η παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο και το Ιράκ αύξησε τις εξαγωγές του τον Δεκέμβριο.

Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικών παραδόσεων της ποικιλίας Brent, που αποτελεί το διεθνές benchmark, υποχωρούσε κατά 60 σεντς, στα 53,20 δολ. ανά βαρέλι, στην απογευματινή συνεδρίαση, στην αγορά του Λονδίνου, έχοντας καταρρεύσει ακόμη και στα 49,93 δολ. ανά βαρέλι στις 26 του περασμένου Δεκεμβρίου, επίπεδο που συνιστούσε νέο χαμηλό από τον Ιούλιο του 2017.     

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η τιμή των συμβολαίων του αμερικανικού πετρελαίου WTI υποχωρούσαν κατά 73 σεντς και έβαιναν στην περιοχή των 44,68 δολ. ανά βαρέλι.

«Οι οιωνοί κάθε άλλο παρά ευοίωνοι είναι», δήλωσε ο Στήβεν Μπρένοκ, αναλυτής στην PVM, εστιάζοντας στα αυξανόμενα επίπεδα προσφοράς αργού από τις χώρες εκτός του OPEC και στο ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ανόδου των αποθεμάτων μαύρου χρυσού.

Στον αντίποδα των δηλώσεών του κινήθηκαν τα όσα υποστήριξε ο Νιτές Σαχ, διευθυντής έρευνας στην  WisdomTree, ο οποίος διαβλέπει την προοπτική ανάκαμψης της τιμής του Brent, χάρη στην επιβράδυνση της προσφοράς αργού από πλευράς OPEC, που ξεκινά αυτό το μήνα, αλλά και στο μετριασμό του ρυθμού αύξησης της προσφοράς από τις ΗΠΑ.