Σημειωτέον, ότι η τιμή του Brent είχε καταρρεύσει, στα 49,93 δολ. ανά βαρέλι στις 26 του περασμένου Δεκεμβρίου, επίπεδο που συνιστούσε νέο χαμηλό από τον Ιούλιο του 2017.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η τιμή των συμβολαίων του αμερικανικού πετρελαίου WTI που έφθασαν να υποχωρούν στα 44,68 δολ. ανά βαρέλι στην πρωινή συνεδρίαση, στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ανέκαμψε για να διαπραγματεύεται στα 46,96 δολ. ανά βαρέλι.
Η σημερινή διακύμανση των τιμών του αργού, που καταγράφηκαν εν μέσω ισχνών συναλλαγών λόγω της εορταστικής περιόδου, αποτελεί την τελευταία απόπειρα ανοδικής διόρθωσης της αγοράς μετά τις απώλειες του περισσότερου του 30% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους που πέρασε, εξαιτίας της υψηλής παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός του OPEC, των ανησυχιών για τη δημιουργία ενός νέου κύκλου υψηλών αποθεμάτων και ασφαλώς, των φόβων για ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην κορυφή της πυραμίδας των ανησυχιών βρίσκονται οι εκτιμήσεις για υποχώρηση του κινεζικού ΑΕΠ, καθώς η Κίνα, όντας ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον πλανήτη, θα μπορούσε να καθορίσει μεσοπρόθεσμα, την τροχιά των διεθνών τιμών του πετρελαίου
Προς επίρρωση των ισχυρών ανησυχιών στην αγορά, η παραγωγή αργού στην Ρωσία διαμορφώθηκε, το περασμένο έτος, σε νέο μετασοβιετικό υψηλό, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, σήμερα Τετάρτη, η παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο, ενώ το Ιράκ αύξησε τις εξαγωγές του τον Δεκέμβριο, κατά μέσο όρο σε 3.726 εκατ. βαρέλια, σε σχέση με το Νοέμβριο.
Το Ιράκ παράγει χαμηλότερα από τη μέγιστη δυναμικότητα των περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, όπως προβλέπει η συμφωνία του ΟPEC και των άλλων εξαγωγέων, όπως η Ρωσία, με απώτερο σκοπό να περιοριστεί η παγκόσμια προσφορά και να στηριχθούν οι καταρρέουσες τιμές.
Ενδεικτικό του κλίματος αναμονής για την επιστροφή των τιμών σε τροχιά ανόδου ήταν οι δηλώσεις του Νιτές Σαχ, διευθυντή έρευνας στην WisdomTree, ο οποίος διαβλέπει την προοπτική ανάκαμψης της τιμής του Brent, χάρη στην επιβράδυνση της προσφοράς αργού από πλευράς OPEC, που ξεκινά αυτό το μήνα, αλλά και στο μετριασμό του ρυθμού αύξησης της προσφοράς από τις ΗΠΑ.