Η Συμφωνημένη για τον Ιανουάριο Έναρξη Μείωσης της Παραγωγής του OPEC Ξεκίνησε από τον... Δεκέμβριο

Η Συμφωνημένη για τον Ιανουάριο Έναρξη Μείωσης της Παραγωγής του OPEC  Ξεκίνησε από τον... Δεκέμβριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 3 Ιανουαρίου 2019 - 19:59

H κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, συντάρραξε την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με το Ριάντ να αναγκάζεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του, τον Δεκέμβριο. 

Μολονότι η συμφωνία που κατέξηξαν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, εντός και εκτός του OPEC, που προβλέπει τη μείωση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, τίθεται επισήμως σε ισχύ, αυτό τον μήνα, αρκετά μέλη του διεθνούς καρτέλ προέβησαν σε δραστικές μειώσεις της παραγωγής τους, ήδη από τον περασμένο μήνα, στην απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτήσουν την περαιτέρω διολίσθηση των τιμών του μαύρου χρυσού. 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟPEC συρρικνώθηκε κατά 530.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωσή της από τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε για πρώτη φορά στα χρονικά, τη στρατηγική της απορρόφησης της ππλεονάζουσας προσφοράς από την αγορά. Όσον αφορά στη μείωση της παραγωγής σαουδαραβικού πετρελαίου, έφθασε στα 420.000 βαρέλια, ήτοι, 10,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Παρά τα νέα στοιχεία που διέρρευσαν, η αγορά εξακολούθησε να παραμένει νευρική, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου, μετά το μίνι χθεσινό ράλι του 5.1% να κινούνται και πάλι σε πτωτική τροχιά σήμερα. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης για την ποικιλία Brent, του διεθνούς benchmark, υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά, κατά 1,6%, στα 54,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη για το αμερικανικό WTI, κατέγραφε μείωση 2,3%, στα 45,47 δολάρια το βαρέλι. 

Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η μείωση της προσφοράς από τον ΟPEC συν την Ρωσία, δεν θα επαρκεί για να αντισταθμίσει τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη διαφαινόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση για ενέργεια.