Βλάβη σημειώθηκε σε σημαντικό σύστημα του γεωτρύπανου Stena Icemax που έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση περίπου δέκα ημερών της ολοκλήρωσης της γεώτρησης των ExxonMobil-Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη 1».

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Θεοχαρίδης σε ρεπορτάζ του για την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η βλάβη αφορά σημαντικό –μηχανικά και ηλεκτρονικά– σύστημα του γεωτρύπανου, που παρουσίασε πρόβλημα λίγο μετά τα Χριστούγεννα σε πολύ κρίσιμο σημείο της γεώτρησης, οδηγώντας σε διακοπή τις εργασίες, λίγο πριν φτάσει στο μέγιστο βάθος που ήταν προγραμματισμένο.

Έγιναν προσπάθειες να διορθωθεί η βλάβη και πριν την Πρωτοχρονιά έγιναν δοκιμές επανέναρξης της γεώτρησης, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνουν πρόσθετες επιδιορθώσεις, που οδήγησαν σε ανάστροφη πορεία, δηλαδή τη μερική ανύψωση σωλήνων από το τελευταίο στάδιο που βρισκόταν η γεώτρηση, ώστε να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες ασφάλειας τόσο στο ίδιο το πηγάδι όσο και στο γεωτρύπανο. 

Κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται δύο από τα τέσσερα ειδικά πλοία υποστήριξης, ενώ στη διάθεση των ειδικών βρίσκεται και υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ, το οποίο χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης συνεχίζεται η τακτική από αέρος σύνδεση του γεωτρύπανου με το αεροδρόμιο Λάρνακας, με τουλάχιστον μία πτήση καθημερινά για μεταφορά προσωπικού, ενώ κατά το 24ωρο της Πρωτοχρονιάς χρειάστηκε να γίνουν περισσότερες πτήσεις για μεταφορά προσωπικού που έκανε ολιγόωρες διακοπές στη στεριά.

Οι γεωτρητικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ώρες, ενδεχομένως και σήμερα, αν όλες οι δοκιμές καταλήξουν με επιτυχία. Να σημειωθεί πάντως ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και στη θάλασσα, δεν ήταν βοηθητικά στην επιτάχυνση εφαρμογής των διορθωτικών λύσεων.

Στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πρέπει να ολοκληρώσει το τμήμα της γεώτρησης πάνω από το αναζητούμενο κοίτασμα και να εισέλθει σε αυτό, δηλαδή να φτάσει στο μέγιστο σχεδιαζόμενο βάθος. Μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες με διάφορες τεχνολογίες ώστε να διαπιστωθούν τα δεδομένα του, όπως η ύπαρξη υδρογονανθράκων και η μορφή τους, αλλά και οι διαστάσεις και η διαμόρφωση του κοιτάσματος, με κύριο ζητούμενο χαρακτηριστικό το βάθος και την πορότητα του.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν σε αυτό το στάδιο με αγωνία να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα το συντομότερο, ώστε να ολοκληρωθεί η γεώτρηση και να γίνει γνωστό το αποτέλεσμά της, αφού όλα τα ενδεχόμενα είναι για την ώρα ανοικτά, από το απογοητευτικό αποτέλεσμα ή ένα αποτέλεσμα εμπορεύσιμου κοιτάσματος, μέχρι σε ένα αποτέλεσμα που θα αλλάξει αισθητά τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη -1» μεταφέρεται και για μερικές μέρες η έναρξη της γεώτρησης στον δεύτερο στόχο των ExxonMobil – Qatar Petroleum, δηλαδή στον «Γλαύκο» στο τεμάχιο 10.