Στα 8 γιγαβάτ προβλέπεται να αυξηθεί η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Τουρκία, χάρη στην προσθήκη 600 μεγαβάτ το 2019, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης εταιρειών αιολικής ενέργειας της γείτονος χώρας (TUREB).

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο επικεφαλής της TUREB, Mustafa Serdar Ataseven, είπε ότι η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε, πέρυσι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της ικανότητας, το τρέχον έτος.

Παρόλο που η ένωση δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει τα στοιχεία για την αιολική ενέργεια, τα δεδομένα των επενδυτών που επεξεργάστηκε η TUREB, φανερώνουν ότι η συνολική ισχύς του κλάδου, ανερχόταν σε  7.400 megawatts, στα τέλη του 2018.

Ο κ. Ataseven δήλωσε, ακόμη, ότι το προηγούμενο ήταν ένα έτος προετοιμασίας, εγκατάστασης και κατασκευής νέων έργων αιολικής ενέργειας, τα οποία είχαν αδειοδοτηθεί το 2017 και ανέφερε ότι, παρά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Τουρκία, το 2018, το Σχέδιο Ζώνης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 1, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Έργα αιολικής ενέργειας που εντάσσονται στο ανωτέρω σχέδιο ανάπτυξης ζωνών, πρόκειται να ολοκληρωθούν στην περιοχή του Μαρμαρά και συγκεκριμένα 406 MW στο Κιρκλαρελί και 294 MW στο Εντιρνέ. Επιπλέον, έργα ισχύος 160 MW και 90 MW, αντίστοιχα, θα εγκατασταθούν στο Σιβάς, εκτός από ένα χωριστό έργο, ισχύος 50 MW στο Εσκίσεχίρ.

Οι προκαταρκτικές άδειες για τα εν λόγω αιολικά έργα θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, με το σχεδιασμό τους να προβλέπει ότι θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία εντός τριετίας.

Οι αδειοδοτήσεις έργων αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2.130 μεγαβάτ ολοκληρώθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών, αρχής γενομένης από τις 25 Δεκεμβρίου.

Με βάση την επιτυχία του πρώτου Σχεδίου Ζωνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 1, στην Τουρκία, που εγκαινίασε τους δημόσιους διαγωνισμούς για την ανάθεση έργων αιολικής ενέργειας στη χώρα, ο κ. Ataseven αποκάλυψε ότι πρόκειται να ξεκινήσει η ανέγερση ενός εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών, στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, με απώτερο σκοπό να καλυφθεί η αυξανόμενη εγχώρια και διεθνής ζήτηση.

Μια κοινοπραξία της Siemens Gamesa, της Turkerler και της Kalyon κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό για την κατασκευή ανεμογεννητριών που θα μπορούν να παράγουν 1.000 μεγαβάτ, τον Αύγουστο του 2017.