Η διεύρυνσις της συνεργασίας Γαλλίας - Κύπρου στον ενεργειακό τομέα επισφραγίζεται με το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμμανυέλ Μακρόν στην Λευκωσία στα τέλη του μηνός.

Η γαλλική εταιρεία TOTAL είναι δεδομένο ότι θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην περιοχή σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ. Η ολοκλήρωσις των συνεργασιών θα γίνει αφού διευθετηθούν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν σε υποχρεώσεις τις οποίες έχουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες. Ο κ. Μακρόν θα ευρίσκεται στην Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συνόδου των επτά μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Εκεί θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, με κύριο θέμα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

 

Συμφωνίες

Οι δύο χώρες εξετάζουν το πλαίσιο των συμφωνιών που πρέπει να υπογραφούν –  το αργότερο έως τον Φεβρουάριο – γεγονός που θα σημάνει την ενεργοποίηση της συμμετοχής της TOTAL και σε άλλα οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ (το αργότερο τον Μάρτιο). Επίσης, εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 και θα γίνουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα.