Italgas: Επενδύσεις 1 Δις Ευρώ στην Ελλάδα Μέσω της Enaon ως το 2030 για την Ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου

Italgas: Επενδύσεις 1 Δις Ευρώ στην Ελλάδα Μέσω της Enaon ως το 2030 για την Ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου
energia.gr
Δευ, 7 Οκτωβρίου 2024 - 15:34

Σε 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η αξία των αναμενόμενων επενδύσεων της Italgas για την περίοδο 2024-2030, και τις οποίες παρουσιάζει σήμερα σε αναλυτές και επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, PaoloGallo. Οι επενδύσεις αυτές, από τις οποίες το 1,0 δισ. ευρώ αφορά την επέκταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αναλύονται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου Italgas για την περίοδο 2024-2030, το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας υπό την προεδρία της Benedetta Navarra. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μέσω της θυγατρικής της Italgas, Enaon, και είναι αυξημένες κατά100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο Σχέδιο

Συνολικά, οι επενδύσεις του Στρατηγικού Σχεδίου του Ομίλου Italgas για την περίοδο 2024-2030εριλαμβάνουν την  εξαγορά της 2iReteGas και την ευρεία εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης - στους τομείς του φυσικού αερίου, των υδάτων, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της τεχνολογίας της πληροφορικής - η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε διψήφια αύξηση των καθαρών εσόδων  καθ' όλη την περίοδο του Στρατηγικού Σχεδίου. Το κατώτερο όριο της μερισματικής πολιτικής έως το 2026 θα έχει επίσης βελτιωθεί.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, ισοδυναμούν με αύξηση 7,5 δισ. ευρώ (+92%) και αποσκοπούν στην εξαγορά της 2iReteGas, παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και την Ελλάδα, την ενίσχυση της παρουσίας στον τομέα των υδάτων, και ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, με ισχυρή δέσμευση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Η Italgas υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να εδραιώσει τον τομέα της διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία με στόχο τον πολλαπλασιασμό των συνεργειών για να εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την αποδοτικότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την απανθρακοποίησητης τελικής κατανάλωσης ενέργειας και τα κόστη.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου θα επιτρέψει επίσης μια νέα φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, επιταχύνοντας την «πράσινη» μετάβαση.

Ο Όμιλος θα συνεχίσει να επωφελείται από μια σταθερή και αποτελεσματική χρηματοοικονομική δομή, με δέσμευση για τη διατήρηση της τρέχουσας πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι αναμενόμενες συνέργειες και η λειτουργική αποτελεσματικότητα επιτρέπουν την πρόβλεψη για διψήφια αύξηση του καθαρών εσόδων κατά την περίοδο του προγράμματος. Ως εκ τούτου, έχει καταστεί δυνατό να αυξηθεί το κατώτατο όριο της μερισματικής πολιτικής έως το 2026, εξασφαλίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 5% ετησίως αρχής γενομένης από το μέρισμα του 2023 ύψους 0,352 ευρώ ανά μετοχή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το 65% του μερίσματος. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ItalgasPaoloGallo δήλωσε:

«Το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2030 θα μείνει στην ιστορία της Italgas ως το σχέδιο που την καθιστά  πρωταθλητή Ευρώπης στη διανομή φυσικού αερίου, ενισχύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών, προς όφελος όλης της χώρας.

Η νέα δυναμική του Ομίλου, σε συνδυασμό με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διασφάλιση της επίτευξης των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, της ασφάλειας του εφοδιασμού και της βιωσιμότητας του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

H επένδυση ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή μας πορεία, με το μεγαλύτερο μέρος της να διατίθεται και πάλι στην ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση και τον μετασχηματισμό του δικτύου διανομής φυσικού αερίου τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Η δέσμευσή μας για την ευρεία χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε μια νέα φάση ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί πρωταρχικό  άξονα της στρατηγικής μας και για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στον τομέα των υδάτων και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Με επενδύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση του ρόλου μας ως βασικού παίκτη στον τομέα των υδάτων - που εδώ και καιρό πάσχει από  έλλειψη κατάλληλων έξυπνων επενδύσεων στα δίκτυα-  και την ανάπτυξη της ενεργειακής αποδοτικότητας ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.

Τα στοιχεία αυτού του σχεδίου, με μέση ετήσια αύξηση 13% στο EBITDA και στα καθαρά κέρδη έως το 2030, αποδεικνύουν πώς οι εξαιρετικές ικανότητες των γυναικών και των ανδρών της Italgas και της 2iReteGas μπορούν να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αξιοποιώντας την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα».

«Πρωταθλητής» Ευρώπης με την εξαγορά της 2iReteGas.

Με την ενσωμάτωση της 2iReteGas δημιουργείται ο Ευρωπαίος πρωταθλητής στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου, με μοναδικές δυνατότητες επενδύσεων και καινοτομίας σύμφωνα με ένα σαφές στρατηγικό σκεπτικό:

1.Ο Ευρωπαίος Πρωταθλητής: Η ενοποίηση του τομέα της διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία επιτρέπει την επίσπευση των επενδύσεων και την ενιαία ανάπτυξη της εθνικής υποδομής.

2.Πλατφόρμα για την προώθηση των επενδύσεων και της ενεργειακής μετάβασης: Η αυξημένη επενδυτική ικανότητα θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη μιας ασφαλούς, βιώσιμης και οικονομικά αποδοτικής «πράσινης» μετάβασης.

3.Δημιουργία αξίας: Ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην καινοτομία, την ανάπτυξη της βιομηχανικών συνεργειών και της αποδοτικότητας του κόστους θα μεγιστοποιήσουν τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλους τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η νέα εταιρική δομή θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Italgas στην ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων της και το επιτυχές παράδειγμα λειτουργικής αριστείας της από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο μέχρι σήμερα.

Με περισσότερους από 6.500 εργαζόμενους, η νέα εταιρική οντότητα θα εξυπηρετεί 12,9 εκατομμύρια καταναλωτές σε υποδομές φυσικού αερίου στην Ιταλία και την Ελλάδα, διανέμοντας κατά μέσο όρο πάνω από 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο μέσω 154.000 χιλιομέτρων δικτύων.

Ελλάδα: 1,0 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της Italgas 2024-2030 επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ομίλου για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τους στόχους για την «πράσινη» μετάβαση της χώρας. Μέσω της θυγατρικής της, της Enaon, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο Σχέδιο) για την επέκταση του δικτύου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ακόμη και επιτρέποντας τη διανομή ανανεώσιμων αερίων.

Προβλέπεται,επίσης,ευρεία εγκατάσταση του Nimbus στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν την επέκταση του ελληνικού δικτύου από 7.924 χιλιόμετρα το 2023 σε πάνω από 11.000 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του Σχεδίου (περίπου +40%) και την αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων καταναλωτών από 600.000 το 2023 σε περίπου 1 εκατομμύριο μέχρι το 2030.