Νέα Συμφωνία στον Μεταλλευτικό Κλάδο Δημιουργεί τη Μεγαλύτερη Εταιρεία Εξόρυξης Χρυσού

Νέα Συμφωνία στον Μεταλλευτικό Κλάδο Δημιουργεί τη Μεγαλύτερη Εταιρεία Εξόρυξης Χρυσού
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 14 Ιανουαρίου 2019 - 17:07

Επισπεύδεται ο ρυθμός ενοποίησης που καταγράφεται στον μεταλλευτικό κλάδο, καθώς ανακοινώθηκε σήμερα, μια συμφωνία-ορόσημο με την οποία δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης χρυσού στον πλανήτη. 

Η αμερικανική Newmont Μining εξαγόρασε την καναδική ανταγωνίστριά της, Goldcorp, έναντι τιμήματος 10 δισ. δολαρίων, σε μία συναλλαγή που αφορά αποκλειστικά σε ανταλλαγή μετοχών. Η συμφωνία έπεται εκείνης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η καναδική Barrick Gold συμφώνησε να εξαγοράσει την Rangold Resources, έναντι 6 δισ. δολαρίων, με τους ίδιους όρους (ανταλλαγή μετοχών). 

Οι παραγωγοί χρυσού επιδιώκουν οικονομίες κλίμακας, ενώ ανταγωνίζονται σκληρά για να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευθούν, πρώτοι, τα εναπομείναντα αποθέματα σε πολύτιμο μέταλλο. Η Newmont είναι η μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία, βάσει κεφαλαιοποίησης, των ΗΠΑ. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, θα καταβάλλει 0,3280 δική της μετοχή για κάθε μία αντίστοιχη της Goldcorp. To αντίτιμο ανέρχεται σε 17% ως προς τη μέση αξία της μετοχής της καναδικής εταιρείας, το τελευταίο εικοσαήμερο. 

Το 75% των προς εκμετάλλευση πόρων του νέου μταλλευτικού κολοσσού βρίσκεται στην αμερικανική ηπείρο, ένα άλλο 15% στην Αυστραλία και το υπόλοιπο 10% στην Γκάνα, σε αντίθεση με την Barrick η οποία, με την εξαγορά στην οποία προέβη, ανέλαβε υψηλότερο επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο, αφού επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Αφρική.