Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν μπορούσε να συνεχίσει να παρακολουθεί άπραγη την οικονομία να κατεβάζει ταχύτητα και τις αγορές να αιμορραγούν. Σε μία ένδειξη των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία διολίσθησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, αποφάσισε σήμερα, να διοχετεύσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το ποσό των 83 δισ. δολαρίων. 

Πρόκειται για ένεση- ρεκόρ, την οποία δεν είχαμε δει να γίνεται μέσα σε μία ημέρα ούτε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παράλληλα οι αξιωματούχοι της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω μέτρα τόνωσης, εάν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου όπως τονίζουν, να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. 

Κατά μία έννοια είναι η δική τους στιγμή να πουν στις αγορές ότι θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί», καθώς η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς εδώ και 28 έτη. 

Όπως σχολίαζαν αναλυτές στο Reuterse, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η κινεζική οικονομία, που έχει βρεθεί στη δίνη του εμπορικού πολέμου, έχει άμεση ανάγκη από βοήθεια.