Η ΔΕΗ Υποβάλλει Πρόταση για τα Τιμολόγια Υψηλής Τάσης και Αισιοδοξεί για Αποδοχή της από τις Βιομηχανίες

Η ΔΕΗ Υποβάλλει Πρόταση για τα Τιμολόγια Υψηλής Τάσης και Αισιοδοξεί για Αποδοχή της από τις Βιομηχανίες
energia.gr
Πεμ, 17 Ιανουαρίου 2019 - 17:18

Εκκρεμές παραμένει το ζήτημα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει αναλάβει ακόμη, πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της σύναψης των νέων συμβολαίων με τις επιχειρήσεις που θα ισχύσουν για την περίοδο μετά τον Φεβρουάριο. 

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι αναμένει, πρώτα, τη μελέτη που εκπονούν οι υπηρεσίες της Επιχείρησης, για να συγκαλέσει τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών, επί των τελικών προτάσεων. Ο κ. Παναγιωτάκης αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι η ΔΕΗ ζητούσε, έως πρότινος, αυξήσεις τιμολογίων ύψους 10%. 

Ο επικεφαλής της Επιχείρησης απέφυγε να παράσχει περαιτέρω διευκρινήσεις για το περιεχόμενο της νέας πρότασης που καταρτίζεται αναφορικά με την τιμολόγηση, αλλά επέμεινε ότι θα υπάρξει λύση που θα είναι ευρέως αποδεκτή από τη βιομηχανία. Ερωτώμενος, όμως, για το εάν προβλέπεται μείωση τιμολογίων, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, αφού τα υφιστάμενα τιμολόγια στην Υψηλή Τάση, δεν καλύπτουν το κόστος της ΔΕΗ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δηλώνουν κατηγορηματικά, πως δεν μπορούν να αποδεχτούν οιεσδήποτε αυξήσεις, παραθέτοντας ως επιχείρημα,  ότι έχουν, ήδη, επιβαρυνθεί σε ποσοστά 20% λόγω του κόστους των ρύπων, το οποίο χρεώνεται χωριστά στα βιομηχανικά τιμολόγια. Η εν λόγω χρέωση έχει διαμορφωθεί στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά το ράλι της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων, το περασμένο έτος, ενώ η αντιστάθμιση που λαμβάνει η βιομηχανία δεν υπερβαίνει το 40%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ηγεσία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με αντικείμενο την παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας, που λήγει στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός συμμερίζεται τις αιτιάσεις της ΕΒΙΚΕΝ και εμφανίστηκε θετικός,  αν και διευκρίνισε ότι η διακοψιμότητα θα συμπεριληφθεί στο ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την απόκριση της ζήτησης.