Εγκρίθηκε το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ - Μεγαλεπήβολα Σχέδια της Επιχείρησης

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ - Μεγαλεπήβολα Σχέδια της Επιχείρησης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 17 Ιανουαρίου 2019 - 19:40

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ που ενέκρινε, σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης περιλαμβάνει έξι στόχους. Πρόκειται για την πιο ευρεία αναδιοργάνωση, μετά το 2001, οπότε και η ΔΕΗ μετατράπηκε σε Α.Ε. Μεταξύ των εν λόγω στόχων της Επιχείρισης περιλαμβάνονται: 

1. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης.

2. Δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή επιχειρησιακού πλάνου για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της τροφοδοσίας των νησιών με βέλτιστη αξιοποίηση των ΑΠΕ.

3. Ανάπτυξη του δυναμικού των πωλήσεων της ΔΕΗ για την ουσιαστική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών της και δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση νέων προϊόντων, όπως το Φυσικό Αέριο, και των ενεργειακών υπηρεσιών.

4. Υποστήριξη της επέκτασης της ΔΕΗ σε νέες αγορές στο εξωτερικό και στην αποτελεσματική εποπτεία των θυγατρικών εταιρειών και των επιχειρηματικών συνεργασιών.

5. Αναβάθμιση της έρευνας και ανάπτυξης και της συμμετοχής της Επιχείρησης σε ερευνητικά προγράμματα.

6. Αναβάθμιση της παρακολούθησης και επεξεργασίας των ρυθμιστικών θεμάτων και των σχέσεων με την Ε.Ε.

Η αναδιοργάνωση της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί με την εσωτερική διάρθρωση των Γενικών Διευθύνσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Πιό ειδικά, η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από την ΔΕΗ, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το σημερινό Δ.Σ. της εταιρείας, με πρώτιστο σκοπό τη μαζική στροφή στις ΑΠΕ και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος για την ηλεκτροδότηση των νησιών θεωρείται καίριος παράγοντας για τη ριζική αναδιοργάνωση της Επιχείρησης.

Η διοίκηση κρίνει ότι με αυτό τον τρόπο θα έχει την ευχέρεια να λάβει χρηματοδότηση, τόσο από την EBRD, όσο και από άλλους χρηματοοικονομικούς φορείς, αν και όπως επισήμανε, μετά από διαπραγμάτευση, διαθέτει 25 εκατ πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα, συνολικής αξίας 600 εκατ ευρώ, που συνιστούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την ευόδωση του επενδυτικού προγράμματός της.

Εξίσου μεγαλεπήβολα σχέδια διατηρεί η ΔΕΗ και για τα «πράσινα» νησιά. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η Επιχείρηση διαθέτει ήδη, συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα σχέδια για την τροφοδοσία των νησιών, από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου, μέχρι το Καστελόριζο. Ακόμη και αν ορισμένα από αυτά πρόκειται να διασυνδεθούν, η ΔΕΗ δεν θα παραμείνει αδρανής, καθώς υπάρχει ακόμη ένα 30% αναξιοποίητο, σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, το οποίο η επιχείρηση προσδοκά να αξιοποιήσει.