New York Times: Ο Τραμπ Εχει Επανειλημμένα Προτείνει την Αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

New York Times: Ο Τραμπ Εχει Επανειλημμένα Προτείνει την Αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ
energia.gr
Παρ, 18 Ιανουαρίου 2019 - 10:30

Αρκετές ήταν οι φορές, εντός του 2018, που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διατύπωσε σε ιδιωτικές συζητήσεις την απειλή απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ, ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times.

Όταν ο πρόεδρος διατύπωσε για πρώτη φορά την πρόταση να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν βέβαιοι εάν κυριολεκτούσε, ανέφερε η εφημερίδα. Από τότε, ο Τραμπ -ο οποίος έχει αμφισβητήσει εάν ο Οργανισμός εξακολουθεί να είναι συμπαγής και έχει δημοσίως στηλιτεύσει τις υπόλοιπες χώρες - μέλη για τις αμυντικές τους δαπάνες- έχει αρκετές φορές εκφράσει την επιθυμία του να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το NATO, ανέφεραν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στους New York Times.

Τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όπου κυριάρχησαν οι εντάσεις, ο Τραμπ ανέφερε στους αξιωματούχους της εθνικής ασφαλείας ότι δεν κατανοεί το σκοπό που εξυπηρετεί ΝΑΤΟ και θεωρεί ότι ο Οργανισμός απομυζεί τις ΗΠΑ, ανέφεραν οι Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πολλαπλώς διατυπωμένη επιθυμία του Τραμπ να αποσυρθεί η χώρα του από το ΝΑΤΟ εγείρει νέες ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας, σε μία συγκυρία όπου ρεπορτάζ της Washington Post ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέκρυψε λεπτομέρειες των συναντήσεών του με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ άλλο ρεπορτάζ των Times υποστηρίζει ότι το FBI ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει γιατί ο Τραμπ ενεργούσε με τρόπους που φαίνονταν να ωφελούν τη Ρωσία.

Ανώτερος αξιωματούχος σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Τρίτη στο CNN ότι οι αξιωματούχοι των χωρών - μελών «εργάστηκαν σκληρά» τον περασμένο χρόνο για να πείσουν τον Τραμπ να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Η ανησυχία, δήλωσε ο αξιωματούχος, δεν αφορούσε τόσο το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αποσύρει πλήρως τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να διασφαλιστεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εξακολουθήσει να τηρεί τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για κοινή αμυντική γραμμή των χωρών - μελών, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, καθώς χωρίς αυτή τη δέσμευση, το ΝΑΤΟ θα καταστεί παρωχημένο.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, χαρακτήρισε το ρεπορτάζ των Times «ανούσιο» σε σχόλιό της στο CNN την Τρίτη.

«Αυτό το ρεπορτάζ ήταν ανούσιο όταν γράφτηκε πριν από έξι μήνες και ακόμα περισσότερο τώρα», είπε. «Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι Σύμμαχοί μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να μοιραστούν το βάρος για μια ισχυρή άμυνα».