Συνεργασία Αιγύπτου-Ρωσίας και στον Ερευνητικό Τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας

Συνεργασία Αιγύπτου-Ρωσίας και  στον Ερευνητικό Τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 21 Ιανουαρίου 2019 - 13:19

Η TVEL, η εταιρεία καυσίμων της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας Rosatom, προμήθευσε μια σειρά από εξαρτήματα πυρηνικού καυσίμου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα ETTR-2 της Αιγύπτου, ανακοίνωσε η Rosatom την περασμένη Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου. 

Η προμήθεια εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία Αιγύπτου-Ρωσίας, που ξεκίνησε το 2015 και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στη μεγάλη βορειοαφρικανική χώρα. Τα εξαρτήματα θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή πυρηνικού καυσίμου για τον αντιδραστήρα πολλαπλών χρήσεων ETRR-2 που σχεδιάστηκε από την Αργεντινή. Ο αντιδραστήρας θα χρησιμοποιηθεί για διάφορες έρευνες στη φυσική των σωματιδίων, στην τεχνολογία των υλικών και στην πυρηνική ιατρική, καθώς και στην παραγωγή σταθερών ισοτόπων στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της χώρας.

Το εργοστάσιο χημικών συμπυκνωμάτων του Νοβοσιμπίρσκ (NCCP), επιχείρηση που ανήκει στην TVEL, κατασκευάζει τα στοιχεία τα οποία αποστέλλονταν βάσει πολλών συμβάσεων που υπογράφηκαν νωρίτερα το 2018 μεταξύ της NCCP και της Αιγυπτιακής Αρχής Ατομικής Ενέργειας.

Ο Oleg Grigoriyev, ανώτερος αντιπρόεδρος για το εμπόριο και τις διεθνείς δραστηριότητες στην TVEL, χαιρέτισε το έργο ως ένα επίτευγμα που προκύπτει από την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των ομάδων έργου του πελάτη και του προμηθευτή την πολλά υποσχόμενη αγορά, που σύμφωνα με την εταιρεία, αποτελεί στον τομέα αυτό η Αίγυπτος.

"Το 2017, τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση της TVEL για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας El Dabaa. Η σύμβαση καλύπτει την προμήθεια και των τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας El Dabaa συνολικής ισχύος 4,800 MW, ενώ το Κεντρικό Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, άλλη θυγατρική της TVEL, συμμετέχει στην κατασκευή της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου από τον πυρηνικό σταθμό El Dabaa ως υπεργολάβου σχεδιασμού ", πρόσθεσε ο Grigoriyev.

Σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία  που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2015, η Rosatom θα κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Αιγύπτου, αποτελούμενη από τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος VVER-1200, στην τοποθεσία El Dabaa που βρίσκεται στην περιοχή Matrouh στις ακτές της Μεσογείου.

Η Ρωσία θα προμηθεύσει επίσης πυρηνικό καύσιμο καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής της μονάδας και θα εκπαιδεύσει τους ειδικούς της πυρηνικής βιομηχανίας της Αιγύπτου, οι οποίοι θα εργαστούν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.