Ξεκινά το διπλό «σκανάρισμα» της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην αντιπροσωπία των επί κεφαλής των δανειστών θα είναι παρών και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και μπορεί το Ταμείο να δηλώνει  ότι ο ρόλος του είναι κυρίως συμβουλευτικός, η αξιολόγησίς του αναμένεται ωστόσο να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει της δημοσιοποιήσεως της εκθέσεως του ΔΝΤ περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του θα πρέπει να αποτιμήσει την ελληνική οικονομία και τις αιρεσιμότητες που περιλαμβάνονται στα δάνεια που έχει συνάψει με την Ελλάδα. Στην τελευταία αποτίμησή του για την Ελλάδα εδέχθη πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και στο 3% για το 2023.

Ωστόσο, στις εν λόγω προβλέψεις δεν συνυπολογίζετο η μη μείωσις των συντάξεων, η οποία μένει να διαπιστωθεί πως θα περιγράφεται και εάν θα ενσωματώνεται στο κείμενο για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ δίδει ειδική σημασία  και στην γήρανση του πληθυσμού. Θεωρεί ότι η Ελλάς είναι ένα από τα κράτη που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα υπογεννητικότητος λόγω της κρίσεως, με μακροχρόνιες συνέπειες οι οποίες σχετίζονται και με το συνταξιοδοτικό.

Η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγησις ξεκινά με τουλάχιστον 3 επί συνόλου 16 προαπαιτουμένων στο «κόκκινο». Τα «κόκκινα» μέτωπα περιλαμβάνουν το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και των «κόκκινων» δανείων, την τοποθέτηση των γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, αλλά και το θέμα της ολιγωρίας στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτά προστίθενται  και δεσμεύσεις που έχουν πάρει «παράταση» ή που δεν μπορούν να αποτιμηθούν ακόμη, καθώς τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα. Οι πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων εις ό,τι αφορά ΤΠΜ «αντικαταστάτη» του Ν. Κατσέλη δείχνουν ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων είναι δύσκολη, καθώς αναζητείται κοινή συμφωνία ανάμεσα σε τράπεζες και Κυβέρνηση. Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται και για την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου αλλά και για τις κομβικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και των υπόλοιπων τομών στην οικονομία.

Ωστόσο, ο μεγάλος φόβος των δανειστών είναι μία νέα καθυστέρησις στις αποφάσεις για τα σχέδια στηρίξεως του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για τα NPLs είχε αρχικά προαναγγελθεί ότι θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο και ακόμη…αναμένεται. Και υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων οι δανειστές περιμένουν  να δουν πότε η Κυβέρνησις θα είναι έτοιμη για να υποβάλει την τελική πρόταση, την ώρα που οι τράπεζες μετρούν μεγάλες κεφαλαιακές απώλειες. Η αξιολόγησις θα διαρκέσει έως την Παρασκευή και οι επαφές των δανειστών θα περιλαμβάνουν πέραν του διαπραγματευτικού διδύμου στελέχη της αντιπολιτεύσεως, των κοινωνικών εταίρων, του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τραπεζίτες. Η πρώτη αποτίμησις θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου, όταν θα συνέλθει για 2η φορά μέσα στο 2019 το EWG και θα συζητηθεί η αποτίμησις της προόδου σε επίπεδο επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.