Ραγδαία Άνοδος της Παραγωγικής Δυναμικότητας Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων Μεταξύ 2018-2023

Ραγδαία Άνοδος της Παραγωγικής Δυναμικότητας Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων Μεταξύ 2018-2023
energia.gr
Τρι, 22 Ιανουαρίου 2019 - 16:13

Η παραγωγική δυναμικότητα των έργων συγκεντρωτικών ηλιακών συστημάτων συστημάτων (αναφέρονται σε όρους συγκεντρωτικής ηλιακής ακτινοβολίας), προβλέπεται να αυξηθεί σε ποσοστό 87%

ή 4,3 γιγαβάτ ισχύος, στη χρονική περίοδο μεταξύ 2018 -2023 σε παγκόσμια κλίμακα, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η εν λόγω αύξηση αντιπροσωπεύει 32% ταχύτερη αύξηση σε σύγκριση με την περίοδο 2012-2017. Τα συστήματα συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας παράγουν ενέργεια, χρησιμοποιώντας κάτοπτρα και άλλα μέσα, για να συγκεντρώσουν μεγάλη ποσότητα ηλιακού φωτός, ή ηλιακής θερμικής ενέργειας, σε μια μικρή περιοχή. Έως σήμερα, οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε κόστος, τα συμβατικά φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ. Έως το 2017, στην Ισπανία αναλογούσε το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας, αλλά η ανάπτυξη στον τομέα αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, ανά τον πλανήτη, όπως αναφέρει η έκθεση.

Το συντηρητικό σενάριο αναφέρεται στην προσθήκη 1,9 γιγαβάτ, νέας δυναμικότητας στην Κίνα, ενός γιγαβάτ από νέα έργα στο Μαρόκο και την Νότια Αφρική, άλλο ένα γιγαβάτ στην Μέση Ανατολή και επιπλέον δυναμικότητα ισχύος από έργα που θα εκτελεστούν στην Αυστραλία και την Χιλή.

Το φιλόδοξο σενάριο προβλέπει ταχύτερη ανάπτυξη των ανακοινωθέντων έργων, με τις νέες εγκαταστάσεις συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας να εκτιμάται πως θα μπορούσαν να παράγουν επιπλέον 2,6 γιγαβάτ ισχύος, την προσεχή πενταετία, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει έργα συνολικής ισχύος 2,7 γιγαβάτ έως το 2030, καθώς η ηγεσία του αραβικού βασιλείου επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες, στο πλαλισιο της εφαρμογής ενός ευρύτερου σχεδίου διαφοροποίησης της οικονομίας της.

Συνολικά, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να κατασκευάσει ανανεώσιμα έργα ισχύος 58,7 γιγαβάτ, έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών έργων ισχύος 40 γιγαβάτ και αιολικών έργων με ισχύ 16 γιγαβάτ. Έργα ισχύος περίπου 27,3 γιγαβάτ από αυτή την παραγωγική ικανότητα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023.