Σχέδιο επέκτασης ερευνητικών δομών και δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Πτολεμαΐδα, ύψους 30-40 εκατ. ευρώ, έχει στα σκαριά το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και θα αναζητήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το οποίο χθες υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το αίτημα της συνδρομής του υπουργείου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα ο πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Θανάσης Κωνσταντόπουλος κατά την εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει: ενίσχυση των υποδομών στην Τεχνόπολη, όπου έχει ως στόχο να κατασκευάσει υποδομές 5.000 τ.μ. και να δημιουργήσει κέντρο δεξιοτήτων για τη Βιομηχανία 4.0., ενίσχυση των υποδομών των 50 στρεμμάτων στη Θεσσαλία, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων αγροδιατροφής και animal testing - αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στη Θέρμη και την Πτολεμαΐδα - συνδεσιμότητα των ερευνητικών τμημάτων των παραρτημάτων του ΕΚΕΤΑ.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι το 2019 αποτελεί σημαντική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς, μετά την έξοδο από τα μνημόνια πέρσι τον Αύγουστο, μπαίνουν οι βάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Πρέπει να παράξουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ το νέο μοντέλο θα χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας. «Η συνάντηση της έρευνας με την παραγωγή είναι καθοριστικής σημασίας και αν το συγκεκριμένο κενό δεν γεφυρωθεί σύντομα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι εξελίξεις διεθνώς προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς».

(naftemporiki.gr)