Για τις 6 Φεβρουαρίου Παρατείνει η ΔΕΗ την Υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της

Για τις 6 Φεβρουαρίου Παρατείνει η ΔΕΗ την Υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της
energia.gr
Τρι, 22 Ιανουαρίου 2019 - 20:05

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η ημερομηνία υποβολής των προσφορών για την αποεπένδυση των Λιγνιτικών Μονάδων, μετατίθεται για τις 6 Φεβρουαρίου 2019, προκειμένου να υπάρξει από πλευράς επενδυτών καλύτερη προετοιμασία, με βάση τα νέα δεδομένα.

Όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα, απόψε, Τρίτη 22/1 η ΔΕΗ, η ημερομηνία υποβολής των προσφορών μετατίθεται για τις 6 Φεβρουαρίου προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι επενδυτές, λόγω των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει. Θυμίζουμε ότι η προθεσμία, με βάση την τελευταία παράταση, έληγε, αύριο Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε μάχη για να εξωραΐσει την εικόνα των προς πώληση μονάδων της, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αποτυχία του διαγωνισμού που θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, την πώληση των υδροηλεκτρικών. Υπό αυτό το πρίσμα, καταργήθηκε το τέλος λιγνίτη, επεκτάθηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας που τροφοδοτεί τη Μελίτη, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που μείωσε το προσωπικό των δυο εργοστασίων με κόστος που επωμίστηκε η ΔΕΗ, έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για να απορροφηθούν οι όποιες ζημίες, ενώ επιδιώχθηκε ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που αγοράζει σήμερα η ίδια η ΔΕΗ. 

Έχοντας καταβάλλει όλες τις ανωτέρω προσπάθειες, η Επιχείρηση αισιοδοξεί, τώρα, ότι θα υπάρξουν περισσότερες της μιάς, προσφορές και για τους δύο σταθμούς, δηλαδή την Μελίτη και την Μεγαλόπολη και ευελπιστεί, πλέον, ότι το ύψος του τιμήματος θα είναι επαρκές, τόσο ώστε να διασφαλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών αλλά, όσο και για να μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Δευτέρα, με δημοσιογράφους, εμφανίστηκε σιβυλλικός και περιορίστηκε να συστήσει υπομονή.

Οι υποψήφιοι επενδυτές έλαβαν την προηγούμενη Παρασκευή, 18/1, επιστολή της HSBC, που ενεργεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ, με την οποία ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αποστείλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, έως την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου -δηλαδή τη ημέρα που έληγε η διορία της αρχικής παράτασης- μόνο και μόνο για να έρθουν αντιμέτωποι, σήμερα το απόγευμα, 22/1, με την αιφνιδιαστική απόφαση της ΔΕΗ.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλώς, όπως ευελπιστεί η διοίκηση της Επιχείρησης, μετά και τη νέα παράταση υποψήφιοι επενδυτές, θα κληθούν να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές λίγες μέρες αργότερα. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν και με τη συμβολή ανεξάρτητου εκτιμητή, ώστε να δυνηθεί, στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να προβεί στην κατακύρωση, εντός του Φεβρουαρίου.

Όπως εκτίμησε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη θα συμμετάσχουν οι τρεις, από τους κατ΄αρχήν πέντε υποψήφιους επενδυτές, δηλαδή, η κινεζική CHN Energy, σε σύμπραξη με τον όμιλο Κοπελούζου, η τσεχική Seven Energy, που συμπράττει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και η Μυτιληναίος.