Έως το τέλος της χρονιάς θα ήταν δυνατόν, υπό προϋποθέσεις, να υπάρξουν ανάδοχοι για το έργο UltraFast Broadband (UFBB), ύψους 700 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα επιτρέπει υπερυψηλές ταχύτητες internet άνω των 100 Mbps.

Το έργο, που θα δημοπρατηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κεντρίζει το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και τεχνικών εταιρειών, ενώ ποσό 400 εκατ. ευρώ θα προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια (δάνεια και ίδια κεφάλαια). Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ είναι πόροι ΕΣΠΑ (2014-2020).

 

Ο διαγωνισμός

Το ΣΔΙΤ, που εγκρίθηκε, πριν από μερικές ημέρες, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Την έναρξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη των σχημάτων που θα αναλάβουν, ανά ομάδες περιοχών, την υλοποίηση του έργου υποδομής θα σημάνει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε πρώτη φάση, θα λάβει χώρα η επιλογή των υποψηφίων αναδόχων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Θα ακολουθήσει η υποβολή προσφορών που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου έξι μηνών. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η επιλογή των αναδόχων να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, ενώ μένει να φανεί κατά πόσο οι εθνικές κάλπες θα επιμηκύνουν χρονικά το διαγωνισμό. Υπολογίζεται ότι σε διάστημα τριών ετών, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι, έως το 2023, περίπου το 60% των ενεργών συνδέσεων θα διαθέτει ταχύτητα 1 GBps.

  

"Έχουν προηγηθεί κύκλοι εξαντλητικών δημόσιων διαβουλεύσεων με τους παρόχους για το είδος των ιδιωτικών επενδύσεων που θα υλοποιηθούν και τα κεφάλαια στα οποία αυτές θα στηριχθούν. Το έργο επιδιώκει την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη. Έχει ως στόχο να φέρει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από την τελευταία στις πρώτες θέσεις της ψηφιακής οικονομίας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών" σημειώνει στο Capital.gr ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας.

Η υλοποίηση του ΣΔΙΤ επιδιώκει την κάλυψη της πλειονότητας των περιοχών της χώρας, οι οποίες, σήμερα, δεν καλύπτονται από τους παρόχους, κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός, όπως αναφέρουν οι επαΐοντες, προβλέπει τον χωρισμό της ελληνικής επικράτειας σε επτά περιοχές (lots) οι οποίες, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, θα ανατεθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη των σχετικών δικτυακών υποδομών.

 

Ταχύτητες από 100 Mbps

Το ΣΔΙΤ αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού των περιοχών παρέμβασης σε ποσοστό άνω του 99%, με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps. Όπως και την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των περιοχών με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps, που να είναι αναβαθμίσιμη σε 1 Gigabit.

  

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των ενεργών συνδέσεων που θα καλύπτει το έργο UltraFast Broadband θα ανέρχεται σε 812.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 2.400.000 πολίτες.

 

Το κουπόνι SuperFast Broadband

Την ίδια στιγμή, η διάθεση του κουπονιού υπερυψηλής ευρυζωνικότητας SuperFast Broadband (SFBB) έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών πρόσβασης σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες από 100 Mbps έως 1 Gbps. Με τις υπηρεσίας SFBB, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εκτιμάται ότι, μέχρι το 2023, θα αποκτήσουν υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων τουλάχιστον 150.000 πολίτες, ώστε να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα χρηστών για την υιοθέτηση και επέκταση ευρυζωνικών υπηρεσιών νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ωφελούμενοι της δράσης SFBB είναι όλοι οι πολίτες (συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών) που διαμένουν στις περιοχές όπου είναι διαθέσιμες ή αναπτύσσονται με ιδιωτικές επενδύσεις τηλεπικοινωνιακές υποδομές υπερυψηλών ταχυτήτων. Η επιδότηση της δράσης προς πολίτες καλύπτει μηνιαίο ποσό 13 ευρώ, για διάστημα 24 μηνών, για διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας, με εφάπαξ κόστος σύνδεσης 48 ευρώ.

 

(capital.gr)