Οι τομείς των υποδομών και των μεταφορών αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες συνεργασίας της Κροατίας με την Κίνα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση που είχε, στο Πεκίνο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας, Όλεγκ Μπούτκοβιτς, με τον Κινέζο υπουργό Μεταφορών, Λι Ζιάοπενγκ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση του λιμανιού της Ριέκα από κινεζικες εταιρείες, την έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ζάγκρεμπ και Πεκίνου, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι, ο Κροάτης υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου της γέφυρας Peljesac ως το σημαντικότερο έργο που έδωσε ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ευνοϊκή - όπως τη χαρακτήρισε για την εξωστρεφή δραστηριότητα των εταιρειών από την Κίνα- γεωγραφική θέση της Κροατίας και ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την κροατική κυβέρνηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών.

Ο υπουργός Μεταφορών της Κίνας σημείωσε ότι, οι επιχειρήσεις της χώρας του ενθαρρύνονται για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς έργων στην Κροατία και συμπλήρωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των υποδομών βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Αυτή η οικονομική και εμπορική σχέση θα συνεχίσει να εξελίσσεται, πρόσθεσε, και θα δεχθεί ευεργετική επίδραση από την πρωτοβουλία “ One Belt, One Road”.

Η συνάντηση του Κροάτη υπουργού Υποδομών με τον Κινέζο ομόλογό του, ήταν η πρώτη από σειρά συναντήσεων που θα έχει η κροατική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Πεκίνο (μέχρι τις 26 Ιανουαρίου). Στην αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποία είναι ο υπουργός Υποδομών, συμμετέχουν εκπρόσωποι των οργανισμών σιδηροδρόμων και λιμένων, καθώς και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, όπως κατασκευών, μηχανημάτων, ναυτιλίας κά.