Η E.E θα Επιβάλει Δασμούς 20 δισ. σε Αμερικανικές Εισαγωγές εάν ο Τραμπ Στοχεύσει στα Αυτοκίνητα

Η E.E θα Επιβάλει  Δασμούς 20 δισ. σε Αμερικανικές Εισαγωγές εάν ο Τραμπ Στοχεύσει στα Αυτοκίνητα
energia.gr
Τετ, 23 Ιανουαρίου 2019 - 16:52

Έτοιμη να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, αξίας 20 δισ. ευρώ, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να δασμολογήσει τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά οχημάτων.

Η επιβεβαίωση έρχεται από τον Ζαν Λικ Ντεμαρτί, γενικό διευθυντή εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος και προειδοποιεί για αιφνίδια, απότομη κλιμάκωση των ευρω-ατλαντικών εμπορικών αντιπαράθεσεων, μετά την ανακωχή, που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε απέναντι μας μία αμερικανική κυβέρνηση, που της αρέσει να απειλεί στενούς συμμάχους με εμπορικά μέτρα και γενικά να ανατρέπει το status quo, προκειμένου να υπηρετήσει δικούς της στόχους» είπε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μείνουμε ψύχραμοι».

Αν και όπως είπε η Ευρώπη θέλει να εργαστεί στην κατεύθυνση των μηδενικών δασμών και εμπορικών εμποδίων, πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίποινα, σε περίπτωση, που οι ΗΠΑ αποφασίσουν την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα. 

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στην αμερικανική αγορά είναι δέκα φορές υψηλότερες από εκείνες του χάλυβα και του αλουμινίου, στις οποίες είχαν επιβληθεί αμερικανικοί δασμοί. Ενδεχόμενοι δασμοί της τάξης του 25% θα ανέβαζαν κατά 10.000 ευρώ τη μέση τιμή ευρωπαϊκού αυτοκινήτου, που εισάγεται στις ΗΠΑ, όπως υπολογίζουν οι Βρυξέλλες. 

(πηγή: Bloomberg, αναδημοσίευση: naftemporiki.gr)