Την εισαγωγή νομοσχεδίου για την επιβολή σκληρότερων προστίμων και ποινών φυλάκισης για σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών νόμων της χώρας ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, σηματοδοτώντας μια στροφή προς την κατεύθυνση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών ελέγχων για τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο.

Με τον νέο νόμο θα θεωρείται έγκλημα η παραπλάνηση περιβαλλοντικών επιθεωρητών και η παρεμπόδιση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων, δήλωσε ο Πινέρα στην ομιλία του, όπως μεταφέρθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σοβαρές περιβαλλοντικές παραβιάσεις θα τιμωρούνται με φυλάκιση δύο μηνών και πρόστιμα ύψους έως και 70.000 δολαρίων. Τα περισσότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη Χιλή αντιμετωπίζονται επί του παρόντος από αστικά ή περιβαλλοντικά δικαστήρια ή μέσω εξωδικαστικών διευθετήσεων με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τη Χιλή ως παράδειγμα στην περιβαλλοντική διαχείριση, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Πινέρα.

Εκτός από τον χαλκό, η Χιλή είναι κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός πολλών ειδών φρούτων και λαχανικών, σολομού ιχθυοτροφείου, λιθίου και άλλων μεταλλευμάτων, καθώς και ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών της νοτιοαμερικανικής χώρας. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον έλεγχο μεγάλων έργων ώθησε στην αυστηρότερη επίβλεψη από τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές τα τελευταία χρόνια.

Το νομοσχέδιο του Πινέρα θα εξουσιοδοτήσει, ταυτόχρονα, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να εποπτεύουν πιο στενά, τις προσπάθειες μετριασμού των έργων που εγκυμονούν απειλές για το περιβάλλον. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα της Χιλής προτού καταστεί, επίσημα, νόμος του κράτους.