Ημέρες της δεκαετίας του ΄70 αναβιώνουν, τα τελευταία 24ωρα στην Βενεζουέλα, καθώς δεκάδες φέρεται, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, να είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

οι οποίες εξελίσσονται τη στιγμή που η χώρα καλύπτεται από ένα ζοφερό πέπλο κοινωνικής, πολιτικής και διπλωματικής κρίσης.Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχτηκε, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που είχαν ξεχυθεί στους δρόμους του Καράκας, μεταβατικός πρόεδρος, για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών της περιοχής έσπευσαν να τον αναγνώρισαν στο νέο αξίωμα, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία, η Χιλή, ο Ισημερινός, το Περού, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη και η Κόστα Ρίκα.

Δεν είχαν περάσει παρά λίγα λεπτά από τη στιγμή που αυτοανακηρύχτηκε προσωρινός πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος κάλεσαν το στρατό να υποστηρίξει την αντιπολίτευσης και προειδοποίησαν ευθέως τον Μαδούρο με αντίποινα, σε περίπτωση που τολμήσει να ασκήσει βία κατά των διαδηλωτών, ή «αν επιλέξει να βλάψει οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης, ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας».

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατήγγειλε τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και διώχνει, σύσσωμη την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία και διοικητικό προσωπικό από τη χώρα.

Ρωσία και Τουρκία στέκονται, αναφανδόν, στο πλευρό του εκλεγέντος προέδρου της Βενεζουέλα. Ενδεικτικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου, να ταχθούν κατηγορηματικά κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις που προέρχονται από ορισμένες πρωτεύουσες, ότι δεν αποκλείεται και  ένοπλη επέμβαση από το εξωτερικό. Καλούμε όλες τις χώρες να αντιταχθούν σε παρόμοιου είδους ιδέες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. απέφυγε να αναγνωρίσει ανοιχτά τον Γκουάιδο ως τον μεταβατικό πρόεδρο, απηύθυνε, όμως, έκκληση να εισακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, ενώ κάλεσε τις αρχές να σεβαστούν τα «πολιτικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια», του προέδρου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έσπευσε να υποστηρίξει τον ομόλογό του της Βενεζουέλα, λέγοντας ότι «τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν, ξανά, να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής».

Μεξικό και Κούβα τάχθηκαν, επίσης, υπέρ του Μαδούρο, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, «ενώπιον των ιμπεριαλιστικών προσπαθειών να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον «αδερφό του» Νικολάς Μαδούρο και του είπε:  «Στάσου στο ύψος σου! Είμαστε μαζί σου!». Σημειωτέον ότι τον Δεκέμβριο του 2018, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα για να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τον Μαδούρο, ενώ ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας μετέβη, στις 8 Ιουλίου, στην Τουρκία για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τούρκου ομολόγου του.

Για «πραξικόπημα» εναντίον του Μαδούρο έκαναν επίσης λόγο η Κίνα και το Ιράν, εκφράζοντας την στήριξή τους στο καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει προσφέρει στην Βενεζουέλα 65 δισ. δολάρια σε δάνεια, μετρητά και επενδύσεις. Το Καράκας οφείλει στο Πεκίνο περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια και οι μόνες ελπίδας της Κίνας για την αποπληρωμή τους, εδράζονται στα πετρέλαια της Βενεζουέλας.

Στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε, ύστερα από τη συνάντησή του με την διπλωματική αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Προσέθεσε, δε, πως «η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι».