ΡΑΕ: Σε Δημόσια Διαβούλευση η Διαχείριση του Κορεσμού Διείσδυσης Νέων Εργων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

ΡΑΕ: Σε Δημόσια Διαβούλευση η Διαχείριση του Κορεσμού Διείσδυσης Νέων Εργων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο
energia.gr
Δευ, 28 Ιανουαρίου 2019 - 09:23

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε την Παρασκξευή, 25 Ιανουαρίου, η ΡΑΕ τις εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του κορεσμού διείσδυσης νέων έργων ΑΠΕ στο δίκτυο της Πελοποννήσου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΡΑΕ αναφέρει:

«Η ΡΑΕ, με την Απόφασή της υπ΄αριθμ. 699/2012, χαρακτήρισε, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και μέσω ΣΗΘΥΑ (ΦΕΚ 2373 Β'/2011), την Πελοπόννησο ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο για απορρόφηση ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ και συγχρόνως διαπίστωσε το όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από τους εν λόγω σταθμούς.

Κατόπιν της ανωτέρω Απόφασης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως καθορίζονται με τον εν λόγω Κανονισμό, αλλά και το Ν. 3468/2006 (ΦΕΚ 129 Α') όπως ισχύει, με γνώμονα, αφενός, τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή στην πορεία της χώρας για την επίτευξη των δεσμευτικών εθνικών στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα και, αφετέρου, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, η Αρχή ζήτησε από τους αρμόδιους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) την υποβολή σχετικής εισήγησης για την ενδεχόμενη αναθεώρηση του ορίου ασφαλούς απορρόφησης σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή και εν γένει τη διαχείριση του φαινομένου βάσει του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί, της πορείας υλοποίησης των Προγραμμάτων Ανάπτυξης των δικτύων καθώς και των λοιπών μεταβολών του οικείου νομοθετικού πλαισίου.

Οι δύο Διαχειριστές υπέβαλαν τις εισηγήσεις τους τις οποίες η Αρχή θέτει σήμερα σε Δημόσια Διαβούλευση. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ, μεταξύ άλλων και για τα ακόλουθα θέματα:

  • Τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι Διαχειριστές για τη διαχείριση του φαινομένου,
  • Την αντιμετώπιση των διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ βάσει των χαρακτηριστικών τους,
  • Την πρόταση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για ενδεχόμενη δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης υπό όρους και λειτουργικούς περιορισμούς και
  • Να υποβάλλουν προτάσεις για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης ΑΠΕ χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των δικτύων και η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στους καταναλωτές.

Οι απόψεις/προτάσεις/παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να υποβληθούν με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση [email protected], ή εγγράφως, έως και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019.

Η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ή του περιεχομένου των απόψεών του. Επίσης, θα δημοσιοποιήσει, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α' 45), το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν, χωρίς αντιστοίχιση με τον κατάλογο συμμετεχόντων».

 

Οι εισηγήσεις των Διαχειριστών είναι διαθέσιμες στους συνδέσμους: