Τζέφρι Πάιατ: Χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών -Ζωηρό Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ενέργεια

Τζέφρι Πάιατ:  Χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών  -Ζωηρό Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ενέργεια
energia.gr
Δευ, 28 Ιανουαρίου 2019 - 16:42

Σημαντικές επισημάνσεις έγιναν σήμερα, στο συνέδριο Athens Energy Forum 2019, που συνδιοργανώνουν οι New York Time, η Καθημερινή και ο Σκάι. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε την έλευση φορτίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα, που σηματοδότησε την πρώτη αποστολή LNG στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αποκάλυψε πως θα ακολουθήσουν και άλλες δύο από την «Μυτιληναίος».

Τόνισε, επίσης, ότι έργα όπως είναι οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, TAP, ο ελληνοβουλγαρικός, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην Αλεξανδρούπολη και η Ρεβυθούσα, εμποδίζουν το ρωσικό μονοπώλιο στην περιοχή και εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεξαγόμενο διάλογο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αλλά και στην προσπάθεια, όπως είπε, να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο επαφών της χώρας μας με την Τουρκία, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γειτονική χώρα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε, εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, ιδίως σε ότι αφορά, μεταξύ άλλων, στις έρευνες υδρογονανθράκων και τις ανανεώσιμες πηγές.

Αναφερόμενος, τέλος, στη συμφωνία των Πρεσπών συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν κατά της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι έχει επέλεξε να μην αναμειχθεί στα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Με ενθάρρυναν, πρόσθεσε, τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική - πρόσθεσε ο κ. Πάιατ, είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά θα προχωρήσει μπροστά.

Τις βασικές προβλέψεις του Εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έως το 2030, περιέγραψε, στο Συνέδριο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου, με βασική επιλογή το διαχωρισμό των δικτύων από το εμπορικό τμήμα και την διατήρηση των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο. Ανήγγειλε, επίσης, την κύρωση, το προσεχές χρονικό διάστημα, από την Βουλή, άλλων δύο συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία στην Κρήτη, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastΜed, που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι η χώρα, με αριστερή κυβέρνηση, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζονται σε αμοιβαία εκτίμηση, αλλά και στο κοινό συμφέρον να υπάρξει σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, εξάγει ασφάλεια, χάρη στην εσωτερική σταθερότητά της.

Τέλος, ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, είπε ότι οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής, πρέπει να κατατείνουν στην επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και ανταγωνιστικών τιμολογίων για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.