Η Τουρκία Μειώνει τις Εισαγωγές Φυσικού Αερίου και Στρέφεται στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Ιδίων Πόρων

Η Τουρκία Μειώνει τις Εισαγωγές Φυσικού Αερίου και Στρέφεται στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Ιδίων Πόρων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 28 Ιανουαρίου 2019 - 20:00

Η Τουρκία μείωσε κατά 13,8% τις εισαγωγές φυσικού αερίου, τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα, το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η αρμόδια ενεργειακή υπηρεσδία της χώρας. 

Οι εισαγωγές υποχώρησαν στα 4,70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 5,45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τον Νοέμβριο του 2017, με τη χώρα να εισάγει 3,63 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μέσω αγωγού, ενώ άλλα 1,06 δισ. κυβικά μέτρα, αγοράστηκαν υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, τον Νοέμβριο του 2018.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας μειώθηκε σχεδόν κατά 21,4%, σε 4,09 δισ. κυβικά μέτρα, το ίδιο χρονικό διάστημα, από 5,21 δισ. κ. μ. τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Η ποσότητα αποθεματοποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 15,7 % εκατό, σε 3,36 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τον Νοέμβριο του 2018, από 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τον ίδιο μήνα, το 2017, ενώ η παραγωγή αερίου αυξήθηκε σε 38,7 εκατ. κυβικά μέτρα, την ίδια περίοδο, από 28 εκατ. κυβικά μέτρα, τον Οκτώβριο του 2017.

Εν τω μεταξύ, η καναδική ενεργειακή εταιρεία, Valeura ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα από τις δοκιμαστικές γεωτρύσεις στο πεδίο Inanli-1, στη λεκάνη του εδάφους της Θράκης που ανήκει στην Τουρκία, έχουν δημιουργήσει αυξημένη αισιοδοξία για την τελική έκβασή τους.

Η Valeura ανέφερε ότι, μαζί με τον νορβηγό εταίρο της, Equinor, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη γεώτρηση και την καταγραφή της αξιολόγησης στο Inanli-1.

«Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω την εκτίμηση για  συσσώρευση σημαντικών όγκων αερίου στη λεκάνη της Θράκης. Ενθαρρυνθήκαμε από τα αποτελέσματα και προσβλέπουμε, τώρα, στη γεώτρηση στο πεδίο Devepinar-1,, είκοσι χιλιόμετρα πιο δυτικά, για να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας για την ύπαρξη αερίου καθόλο το μήκος της λεκάνης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Valeura, Σον Γκέστ. Η εταιρεία έχει εντοπίσει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στη Δυτική Τουρκία.

Η Τουρκία εισάγει το μεγαλύτερο όγκο του φυσικού αερίου της, κυρίως από την Ρωσία, ωστόσο, έχει εξαγγείλει ότι ο στόχος της είναι να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας.