To energia.gr φιλοξενεί σήμερα στη στήλη ‘Ενεργειακό Στίγμα’ το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο ‘Φωτοβολταϊκά Συστήματα με Αποθήκευση και Ενεργειακό Συμψηφισμό (Net-metering)’  του κ. Ευστάθιου Τσελεπή, Συμβούλου Ενεργειακής Μετάβασης.

Ο κ. Τσελεπής τεκμηριώνει στο άρθρο του τη θέση ότι «η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός νέου ενεργειακού συστήματος».

Όπως εξηγεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υπεύθυνος για την κατανάλωση του 38% των ορυκτών καυσίμων και για το 31% των εκπομπών CO2 το 2015, αν και η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε μόνο το 18,5% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Πρόσφατα σενάρια για 100% διείσδυση ΑΠΕ επισημαίνουν τη σημασία των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την επίτευξη αυτού του στόχου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Στη χώρα μας, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προτείνει αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, που συνεπάγεται 57% στην παραγωγή ενέργειας από το περίπου 26% σήμερα, περιορισμό του ειδικού βάρους του λιγνίτη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά βαρύνουσα σημασία το γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευσή της αποτελούν ένα τέλειο συνδυασμό. Η αποθήκευση επεκτείνει την ισχύ της ηλιακής ενέργειας πέρα από το χρόνο που υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία, επιτρέποντας στους παραγωγούς ενέργειας (αυτό-καταναλωτές) να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο ευκαιριών για την ηλιακή ενέργεια, επιτρέποντας στις ηλιακές τεχνολογίες να αξιοποιηθούν πλήρως.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του κ. Τσελεπή εδώ.