Andrea Testi: "Εάν η Ελλάδα Θέλει να Γίνει ο Νέος «Παράδεισος» για την Ηλεκτροπαραγωγή με Λιγνίτη, θα Πρέπει να το Αποτυπώσει Σαφώς στην Ενεργειακή Πολιτική της"

Andrea Testi: Εάν η Ελλάδα Θέλει να Γίνει ο Νέος «Παράδεισος» για την Ηλεκτροπαραγωγή με Λιγνίτη, θα Πρέπει να το Αποτυπώσει Σαφώς στην Ενεργειακή Πολιτική της
energia.gr
Τρι, 29 Ιανουαρίου 2019 - 17:27

Ένας υψηλά ρυθμιζόμενος κλάδος, όπως αυτός της ενέργειας, δεν μπορεί να αγνοεί τα μηνύματα των εθνικών και υπερεθνικών πολιτικών· εντός της ΕΕ έχουν δοθεί σαφείς ενδείξεις, για διάστημα που ξεπερνά την τελευταία δεκαετία

σχετικά με την πρόθεση σταδιακής παύσης της παραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Aυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή ομιλία του, στο Athens Energy Forum, ο Πρόεδρος της ELPEDISON, κ. Andrea Testi.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής και οι επενδυτές προχώρησαν σε μακροπρόθεσμο επενδυτικό προγραμματισμό, ο οποίος βασίζεται στην προοδευτική μείωση και, τελικά, στην πλήρη κατάργηση παραγωγής ενέργειας με άνθρακα καθώς και στην αντικατάστασή της από συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και παραγωγής με φυσικό αέριο, ώστε να μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη εγγυημένη ισχύ και μεταβλητότητα, συνέχισε ο κ. Testi και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα ακολούθησε την ίδια πορεία, όταν,  κατά το 1ο μισό της τρέχουσας δεκαετίας, αποφάσισε να μην αναδιοργανώσει ορισμένες από τις «γερασμένες» της λιγνιτικές μονάδες, όπως απαιτείται από την Οδηγία 2010/75 της ΕΕ σχετικά με την Παραγωγή Βιομηχανικών Ρύπων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, απέστειλε το μήνυμα ότι υπάρχει περιθώριο για νέες επενδύσεις σε άλλους τύπους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Οι επενδυτές αξιολόγησαν αυτήν την ευκαιρία και βάσισαν τα πολυετή τους σχέδια στην υπόθεση ότι η παραγωγή ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες θα μειωθεί σημαντικά στο προσεχές μέλλον." 

Ο πρόεδρος της ELPEDISON αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων, λέγοντας πως "στα τέλη του 2018, δύο ελληνικές λιγνιτικές μονάδες έφτασαν στο όριο των επιτρεπόμενων ωρών λειτουργίας τους, σύμφωνα με την Οδηγία 2010/75 της ΕΕ σχετικά με την παραγωγή βιομηχανικών ρύπων. Ωστόσο, συνέχισαν να λειτουργούν χωρίς καμία όχληση. Η παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη συνεπάγεται ότι θα υπάρχει λιγότερος χώρος για άλλους τύπους παραγωγής. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα «μακροπρόθεσμο παιχνίδι»: οι σχετικές επενδύσεις αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προγραμματίζονται για πολλά συναπτά έτη, απαιτούν 3 χρόνια για να κατασκευαστούν, ενώ αναμένεται να αποπληρώσουν την επένδυσή τους εντός περιόδου μεγαλύτερης των 10 ετών. Η ενεργειακή πολιτική της χώρας πρέπει να είναι ουσιαστικά σταθερή για αντίστοιχη χρονική περίοδο, προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη εξασφάλιση στους επενδυτές."

Ο κ. Testi ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας τα εξής: "Εάν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να γίνει ο νέος «παράδεισος» για την παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σαφώς στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, έτσι ώστε οι επενδυτές και οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί να μπορούν να λαμβάνουν καλά σταθμισμένες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές  έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο επίπεδο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα (Foreign Direct Investments) καθώς και στην απασχόληση και την περαιτέρω οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας."