Ψηλά στην ατζέντα της 5ης Συνόδου των επτά νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, γνωστών ως MED 7, βρέθηκαν τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο αγωγός EastMed αποτελεί έργο «ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας.

«Θα ήθελα να πω ότι ένα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας project για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι ο αγωγός East Med. Και πιστεύω ότι αυτό το project είναι ένα project που πρέπει να μας βρει όλους να συνεργαζόμαστε στην προοπτική της υλοποίησής του, αλλά και στην προοπτική της εξασφάλισης, επαναλαμβάνω, της ασφαλούς μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο, βεβαίως, της πολλαπλότητας των πηγών και των δρόμων ενέργειας, μία αρχή την οποία όλοι στηρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας -των χω΄ρων, δηλαδή, που μετείχαν στη Σύνοδο- υιοθέτησαν την Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας, στην οποία επισημαίνουν τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.