Αισιόδοξος για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών με Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, εμφανίζεται ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενόσω απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες έως ότου λήξει η διορία της 1ης Μαρτίου, οπότε και λήγει η εκεχειρία των 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο που σοβεί μεταξύ τους.  

«Οι βασικοί διαπραγματευτές της Κίνας για το εμπόριο βρίσκονται σε συνάντηση στις ΗΠΑ με τους εκπροσώπους μας. Οι συναντήσεις προχωρούν καλά, με καλές προθέσεις και πνεύμα και από τις δύο πλευρές», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter λίγο προτού συναντηθεί με υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο στον Λευκό Οίκο.

«Η Κίνα δεν θέλει αύξηση στους δασμούς και φαίνεται ότι θα τα πάνε πολύ καλύτερα εάν υπάρξει μια συμφωνία», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η ομάδα του Αμερικανού προέδρου με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο Εμπορίου Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και ανώτατο οικονομικό αξιωματούχο Λίου Χε.

Στόχος, να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία συμφωνία που θα βάλει φρένο στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με αποτέλεσμα δασμούς και από τις δύο πλευρές συνολικής αξίας 360 δισ. δολαρίων. Στόχος δύσκολος ωστόσο, με μία μεγάλη οικονομική ατζέντα, αλλά και κάμποσες μη οικονομικές επιπλοκές.  

Οι συζητήσεις είναι οι δεύτερες που πραγματοποιούνται εντός του μήνα, μετά την κήρυξη της εκεχειρίας, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Μετά τη λήξη της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ πρόκειται να αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολ. στο 25%, από 10% που ήταν προηγουμένως.