Η αγορά χρυσού από πλευράς κεντρικών τραπεζών, ανήλθαν, πέρυσι, σε νέα υψηλά επίπεδα 50ετίας, καθώς, Ρωσία, Τουρκία και Καζακστάν προέβησαν σε αθρόες εισαγωγές, προκειμένου να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους σε αμερικανικό δολάριο, εξαιτίας της κλιμάκωσης των ,παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χρυσό καθαρής αξίας 27 δισ. δολαρίων, με τις αγορές από τη Ρωσία να καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ. Ο όγκος του χρυσού που αγοράστηκε ανήλθε σε 651,5 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 74% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι αγορές συνέβαλαν στο να ενισχυθεί η τιμή του χρυσού το δεύτερο ήμισυ του έτους, μετά από μια πτώση 10% που είχε καταγράψει κατά το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του λονδρέζικου think tank Official monetary and Financial Institutions Forum, που επικαλούνται οι FT, ο κεντρικές τράπεζες -που άρχισαν να αυξάνουν τα holdings χρυσού τους από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση- κατέχουν πλέον χρυσό αξίας περίπου 1,4 τρισ. δολαρίων.

Η Ρωσία αγόρασε πέρυσι 274,3 τόνους χρυσού, κάνοντας τη μεγαλύτερη καθαρή αγορά στην ιστορία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας δεκαπλασίασε τον Οκτώβριο τα αποθέματα χρυσού της στους 31,5 τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, ενώ η Πολωνία αγόρασε 12 τόνους.

Από την άλλη πλευρά, πωλητές χρυσού ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Σρι Λάνκα, της Ινδονησίας και της Ουκρανίας, που συνδυαστικά πούλησαν 15,6 τόνους.