Την αξιοποίηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στην κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης από τα Ιωάννινα.

«Έχουμε σχεδιάσει μια πρόσκληση που πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα, αξιοποιώντας πόρους του προγράμματος. Αφορά, έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητικών εστιών, τομέα που πιστεύω ότι έχει πολύ σημαντικό πεδίο στην περιοχή, με το μέγιστο όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός κατά την ομιλία του στην ενημερωτική εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αφορά τις Υποδομές Μεταφορών, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ο κ. Γιαννακίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της ημερίδας, είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το έργο και τους σχεδιασμούς του υπουργείου ώστε, να αναδεικνύονται οι πολιτικές χρηματοδότησης ανάπτυξης της χώρας μας και να γνωρίζουν οι φορείς αλλά και όλοι οι πολίτες την κατεύθυνση των πόρων.

Αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί, «το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με πόρους που ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ, και το κατ΄ εξοχήν πρόγραμμα υποδομών του ΕΣΠΑ, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη όλης της χώρας».

Ο Στάθης Γιαννακίδης επισήμανε πως ήδη, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, σημαντικό αποτύπωμα του προγράμματος φαίνεται στις Περιφέρειες σε έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, έκανε αναφορά στα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως:

  • η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης Αστικών Στέρεων Αποβλήτων της Περιφέρειας,
  • η αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης σε Δήμους όπως των Ιωαννίνων, των Αρταίων, του Ζηρού, του Νικολάου Σκουφά και της Πρέβεζας, και
  • έργα για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής σε Δήμους όπως των Δυτικών Τζουμέρκων, του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλων.