Σαουδική Αραβία: Πρόγραμμα Επενδύσεων $425 Δισ. δολ. για τη Μείωση της Πετρελαϊκής Εξάρτησης της Οικονομίας

Σαουδική Αραβία: Πρόγραμμα Επενδύσεων $425 Δισ. δολ. για τη Μείωση της Πετρελαϊκής Εξάρτησης της Οικονομίας
energia.gr
Δευ, 4 Φεβρουαρίου 2019 - 14:30

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων ύψους $425 δισ. παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρίγκιπας - διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας της χώρας και σταδιακής μείωσης της εξάρτησής της από τα πετρελαϊκά έσοδα.

Το πρόγραμμα προβλέπει ενδεικτικά:

  • την ενίσχυση των μεταφορών και των αντίστοιχων υποδομών της χώρας (επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου κατά 200 χλμ, κατασκευή 5 νέων αεροδρομίων)
  • την ανάπτυξη του εξορυκτικού τομέα της χώρας
  • την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του Ριάντ
  • τη δημιουργία 11 νέων βιομηχανιών σε κλάδους που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, από την αεροδιαστημική μέχρι τη βιοϊατρική.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του πρίγκιπα διαδόχου για την αναδιάταξη της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κατά την παρουσίασή του ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη υπογραφεί 66 συμφωνίες με βιομηχανικούς κολοσσούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ των συμφωνιών αυτών, όπως επισημάνθηκε, περιλαμβάνεται ένα μνημόνιο συνεργασίας με το γαλλικό όμιλο αεροδιαστημικής Thales, ενώ ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών για την παραγωγή χημικών πετρελαϊκών παραγώγων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει την ολοκλήρωσή του σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, αλλά και την αξιοποίηση επενδύσεων από το πρόγραμμα «Οραμα 2030» που έχει προωθήσει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, το επενδυτικό πρόγραμμα θα ενισχύσει τη σαουδαραβική οικονομία κατά 320 δισ. δολάρια έως το 2030.

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ριάντ στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γιάαπ Μέιτζερ, στέλεχος της Arqaam Capital Ltd, τόνισε πως «είναι πολύ περιορισμένα πλέον τα περιθώρια του Ριάντ για δαπάνες και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας». Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε το 2017 για πρώτη φορά μετά σχεδόν μια δεκαετία. Οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν δυσκολευθεί να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και τον ΦΠΑ ύψους 5% που εισήγαγε το Ριάντ στις αρχές του έτους. Η ανεργία βρίσκεται στο 12% και είναι η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας.