Λουκέτο σε Πάνω από 50% των Ενεργών Ορυχείων των ΗΠΑ από το 2008- Χρονιά Ορόσημο το 2018 για την Αιολική Ενέργεια στη Χώρα

Λουκέτο σε Πάνω από 50% των Ενεργών Ορυχείων των ΗΠΑ από το 2008- Χρονιά Ορόσημο το 2018 για την Αιολική Ενέργεια στη Χώρα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 5 Φεβρουαρίου 2019 - 16:24

Έκλεισε περισσότερο από το ήμισυ των ανθρακωρυχείων που λειτουργούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2008, στη χρονική περίοδο που μεσολάβησε από εκείνο το έτος έως και το 2017

ανακοίνωσε η Energy Information Administration. Ο αριθμός των σε λειτουργία ανθρακωρυχείων στη χώρα, μειώθηκε από τα 1435, το 2008, σε 671 το 2017, δηλαδή, ποσοστιαία μείωση της τάξης του 53%. Τα υπόγεια ορυχεία στις ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο μεταξύ 2008- 2017,  με το ποσοστό παύσης της λειτουργίας τους να ανέρχεται στο 60%. Ο αριθμός των εν ενεργεία υπόγειων ορυχείων μειώθηκε κατά 340, ενώ ο αριθμός των υπαίθριων ορυχείων ελαττώθηκε κατά 410, σύμφωνα με την EIA. Το ποσοστό τερματισμού λειτουργίας των υπαίθριων ορυχείων  ανήλθε σε 49%, στο εν λόγω χρνικό διάστημα, αν και εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής τους.

Ενώ η παραγωγή άνθρακα από τα υπαίθρια ορυχεία μειώθηκε κατά 39%, μεταξύ 2008-2017,  τα υπόγεια ορυχεία κατέγραψαν μείωση παραγωγής κατά 24%. Λόγω της μείωσης της ζήτησης άνθρακα στις ΗΠΑ, η παραγωγή του ορυκτού ελαττώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, από το 2008, όταν η παραγωγή είχε αποκορυφωθεί. «Η ανοδική τάση που σημειώνεται στο κλείσιμο των ορυχείων, από το 2008, έχει προέλθει, κατά κύριο λόγο, από οικονομικές αιτίες, και κατά ελάσσονα, από τα λιγότερο κερδοφόρα ορυχεία που αποδείχτηκαν πιο επιρρεπή στο λουκέτο», αναφέρεται στην έκθεση.

«Καθώς συρρικνώθηκε η αγορά των ΗΠΑ, τα μικρότερα και λιγότερο αποδοτικά ορυχεία ήταν τα πρώτα που έκλεισαν, ενώ η πλειοψηφία των κλειστών ορυχείων εντοπίζονται στα Απαλάχια Όρη, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειεών της Αμερικής», τονίζεται στην ίδια έκθεση. Η λεκάνη των Απαλάχιων, που εκτείνεται στις Πολιτείες του Οχάιο και του Κεντάκι και στη λεκάνη του Ιλινόι, που περιλαμβάνει τις Πολιτείες του Ιλλινόι και της Ιντιάνα, διαθέτει τα περισσότερα ορυχεία στις ΗΠΑ. Περισσότερο από το 77% της παραγωγής, στην ανατολική ακτή της χώρας, προέρχεται από υπόγεια ορυχεία, σύμφωνα με την ΕΙΑ. Από την άλλη πλευρά, στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ και στη περιοχή Powder River, που εκτείνεται μεταξύ των Πολιτειών της Μοντάνα και του Ουαϊόμινγκ, υπάρχουν λιγότερα ορυχεία και η παραγωγή προέρχεται, κυρίως, από ένα μικρότερο αριθμό μεγάλων υπαίθριων ορυχείων, σημειώνει η κυβερνητική υπηρεσία.

Η...Αιολική Αμερική

Και ενώ αυτή είναι η εικόνα για τον άλλοτε κραταιό κλάδο άνθρακα στη χώρα, ξεπροβάλει η ...αιολική Αμερική. Καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές στις ΗΠΑ, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, πέρυσι, καταγράφηκαν αθρόες αγορές αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (AWEA).

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, όπως είναι οι AT & T, Walmart, ExxonMobil και Shell, προέβησαν σε αγορές ισχύος 4,203 μεγαβάτ, το 2018, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της AWEA για το δ’ τρίμηνο της 2018.

Επιπλέον, μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υπέγραψαν συμβάσεις για αγορά 4,304 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας, το περασμένο έτος.

Ο συνολικός όγκος αιολικής ισχύος, το 2018, ανήλθε σε 8.507 μεγαβάτ - το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα χρονικά- σε συνάρτηση με τις αγορές στις οποίες προέβησαν, συνδυαστικά, οι ιδιώτες παραγωγοί και διανομείς ενέργειας, με τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας

Παράλληλα, οι συμβάσεις για την παροχή αιολικής ενέργειας από τους ιδιώτες παραγωγούς, το 2018, σημείωσαν, επίσης, ποσοστιαία αύξηση 66%, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, αναφέρει η έκθεση.

Ορισμένες από τις παραμέτρους που απέφεραν  την εντυπωσιακή αύξηση, ήταν η υψηλή καταναλωτική ζήτηση, οι σταθερές πολιτικές που εφαρμόζονται στον αιολικό τομέα, καθώς και τα χαμηλά τιμολόγια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσθέτει η AWEA. Η αιολική ενέργεια παρέχει περισσότερη ενέργεια στις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, από οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

«Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μεγάλων εμπορικών εταιρειών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, κατανοούν, πλέον, σαφώς ότι για τους Αμερικανούς καταναλωτές δεν είναι αρκετό η ενέργεια να είναι προσιτή και αξιόπιστη, αλλά θα πρέπει να είναι, επίσης, και “καθαρή"», δήλωσε ο Τόμ Κίρναν, διευθύνων σύμβουλος της AWEA.

«Οι επιχειρήσεις αναζητούν, για λογαριασμό των πελατών τους, την καθαρότερη δυνατή ενέργεια, με το χαμηλότερο κόστος που μπορούν να εξασφαλίσουν, προκειμένου να τροφοδοτούν αξιόπιστα, τα προϊόντα και τις λειτουργίες τους», πρόσθεσε ο ίδιος. Σήμερα υπάρχουν 96,488 μεγαβάτ, αθροιστικής εγκατεστημένης αιολικής χωρητικότητας στις ΗΠΑ, με περισσότερες από 56.800 ανεμογεννήτριες να λειτουργούν σε 41 πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση.