Έπειτα από σταδιοδρομία που διήρκσε επί σχεδόν πενήντα χρόνια, στην οποία απόλαυσε ιλιγγιώδη άνοδο αλλά που είχε ένα μάλλον άδοξο τέλος, ο Μπιλ Γκρος, ο βασιλιάς των ομολόγων και συνιδρυτής του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου ομολόγων στον κόσμο, PIMCO, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί.

Ο 74χρονος διαχειριστής κεφαλαίων ο οποίος έγινε διάσημος, μετατρέποντας την PIMCO σε εταιρεία-κολοσσό, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από την επενδυτική Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund, την οποία ήλεγχε την τελευταία τετραετία, με μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα από πλευράς αποδόσεων.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, η συνταξιοδότησή του είναι προσωπική του επιλογή και η πρόθεσή του είναι να διαχειρίζεται εφεξής μόνον τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του και το φιλανθρωπικό ίδρυμά του. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γκρος τόνισε πως «κοιτάζοντας πίσω στην απόδοση του κεφαλαίου στην Janus Henderson Global, τα τελευταία τέσσερα χρόνια βλέπω πως ήταν απογοητευτική». Είχε τοποθετήσει σε αυτό 700 εκατ. δολάρια από την προσωπική περιουσία του, αλλά το κεφάλαιο που διαχειριζόταν προσωπικά σημείωσε απώλειες 4% το 2018. Αρχισαν να το εγκαταλείπουν οι επενδυτές και τα κεφάλαιά του περιορίστηκαν κάτω από το ένα δισ. δολάρια όταν ένα χρόνο νωρίτερα ανέρχονταν σε 2,24 δισ. δολάρια.

Ο Γκρος εντάχθηκε στην Janus Henderson Global στα τέλη του 2014 λίγο μετά την αιφνιδιαστική αποχώρησή του από την PIMCO, η οποία είχε προκαλέσει προβληματισμό στην πελατεία και στους συμβούλους του ταμείου και είχε οδηγήσει τους επενδυτές να αποσύρουν εκατοντάδες δισ. δολάρια. Υπήρξε συνιδρυτής της το 1971 και ήταν αυτός που τη μετέτρεψε σε πραγματικό γίγαντα με κεφάλαια ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Το 1987, ίδρυσε ο ίδιος το προσωπικό του επενδυτικό κεφάλαιο στην PIMCO, που το 2013 έφθασε να διαχειρίζεται σχεδόν 300 δισ. δολάρια.

«Κανένας άλλος διαχειριστής κεφαλαίων δεν έχε δημιουργήσει τόσο πλούτο για άλλους ανθρώπους όσο ο Μπιλ Γκρος», τόνιζε η επενδυτική Morningstar τον Ιανουάριο του 2010, όταν τον χαρακτήρισε διαχειριστή κεφαλαίων της δεκαετίας.

Το άστρο του είχε αρχίσει, πάντως, να δύει όσο ακόμη ήταν στην PIMCO, της οποίας οι αποδόσεις άρχισαν να μειώνονται από τις αρχές του 2014 , οπότε και παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Μοχάμεντ Ελ Εριάν. Λίγους μήνες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, ο Γκρος ανακοίνωνε την αποχώρησή του ένα λεπτό πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Ενας μικρός αριθμός επενδυτών τον ακολούθησε τότε στη νέα του επιλογή, το Janus Capital.