Η Τουρκία Στρέφει το -Αμυντικό- Βλέμμα της στο Διάστημα

Η Τουρκία Στρέφει το -Αμυντικό- Βλέμμα της στο Διάστημα
επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 5 Φεβρουαρίου 2019 - 18:21

Στη δημιουργία διαστημικής υπηρεσίας προσανατολίζεται η Τουρκία, μετά την πρόσφατη υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η νέα υπηρεσία προβλέπεται να προωθήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών εκτόξευσης πυραύλων και εξερεύνησης του διαστήματος

παράλληλα με το συντονισμό των συναφών δρταστηριοτήτων των ερευνητικών κέντρων και των λοιπών φορέων της χώρας. Είναι άγνωστο το ποιός θα είναι ο προϋπολογισμός της διαστημικής υπηρεσίας, όπως άγνωστο παραμένει το πότε, ακριβώς, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεές τρίτων, αλλά και από ίδια έσοδα.

Οι λεπτομέρειες τελούν, ακόμη, υπό συζήτηση, σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργία μιας διαστημικής υπηρεσίας αποτελεί ιστορική στιγμή για μια χώρα, στη σημαία της οποίας αποτυπώνεται η Σελήνη και ένα άστρο (!).

Είπε, επίσης, ότι οι αεροδιαστημικές τεχνολογίες αλληλεπιδρούν με πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, συνεπώς «θα έχουν πολλαπλή θετική επίδραση στη συνολική κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας».

Ο κ. Βαράνκ, αναφερόμενος στην αμυντική διάσταση των διαστημικών τεχνολογιών, είπε ότι «η Τουρκία έχει αποδείξει τις τεχνολογικές ικανότητές της στην αμυντική βιομηχανία. Οι διαστημικές τεχνολογίες θα μας επιτρέψουν να επεκταθούμε σε μια τελείως νέα και μοναδική διάσταση».

Η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδοτεί. ήδη, διάφορους φορείς με διαστημικά ενδιαφέροντα, όπως το Ινστιτούτο Ερευνών Διαστημικών Τεχνολογιών της Τουρκίας και η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας, των οποίων ο ετήσιος προϋπολογισμός θα περικοπεί κατά 20%, ώστε τα ποσά αυτά να ανακατευθυνθούν, πλέον, στη νέα διαστημική υπηρεσία. Με βάση τους προϋπολογισμούς του 2019, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. ή 5,7 εκατ. δολάρια.

Η νέα υπηρεσία θα συντονίζει επίσης τις διαστημικές δραστηριότητες των Τουρκικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών, ΄όπως είναι η Roketsan, κατασκευάστριας πυραύλων και η Turksat, ο ημι-ιδιωτικός οργανισμός δορυφόρων.

Η Τουρκία έχει αποδυθεί σε μια προσπαθεί για να προσελκύσει εκ νέου το επιστημονικό δυναμικό που ξενιτεύτηκε. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα επιδοτεί, για μια χρονική περίοδο δύο έως τριών ετών και μέχρι του ποσού των 4.500 δολαρίων μηνιαίως, κάθε Τούρκο επιστήμονα ο οποίος θα επαναπατρίζεται για να ανοίξει δικό του εργαστήριο ερευνών.