«Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ», διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «με βάση τη Eurostat το ρεύμα έχει μειωθεί δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια πρώτων επειδή η ΔΕΗ κάνει έκπτωση 15% στους συνεπείς καταναλωτές και δεύτερον γιατί υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά».

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. «Θα μεταμορφωθεί θα αλλάξει το στρατηγικό της σχέδιο και θα επεκταθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παίζοντας διαφορετικό ρόλο στην αγορά παραμένοντας ωστόσο ενεργειακός πυλώνας».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα φτωχά νοικοκυριά είπε ότι «για 300.000 οικογένειες που παίρνουν το ΚΕΑ αυξήσαμε το κοινωνικό τιμολόγιο στο 70% έκπτωση» και φτιάξαμε το ταμείο επανασυνδέσεων για αυτούς που έχαναν το κοινωνικό τιμολόγιο και σε συνεργασία με τους δήμους εντοπίζουμε τα ειλικρινή νοικοκυριά και πληρώνουμε ότι χρωστάνε στη ΔΕΗ για να επανασυνδεθούν».

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε ότι «ο ΑΔΜΗΕ που μπήκε στρατηγικός επενδυτής το 51% έμεινε στο κράτος, με επιλογή της κυβέρνησης καθώς ήταν να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως», ενώ δεν παρέλειψε ότι τα δίκτυα έχουν μείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Αναφορικά με τις Σκουριές, ο υπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των κανόνων ενώ τόνισε ότι «κληρονομήσαμε μία σύμβαση την οποία προσπαθούμε να αναθεωρήσουμε και να προσαρμόσουμε με βάση τα δεδομένα».

Σχετικά με τις προσωρινές άδειες οι οποίες δίνονται ο Γ.Σταθάκης σημείωσε ότι «από ένα σημείο και πέρα είναι θεσμικά τα πράγματα, υπάρχει μία διαδικασία την οποία κινείς με βάση τη νομοθεσία». «Φτιάξαμε έναν νέο ενιαίο νόμο για την εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα, ο οποίος αίρει το καθεστώς της αποσπασματικότητας που κουβαλούσαμε τόσα χρόνια. Δεν υπήρχε ενιαίο εθνικό σχέδιο», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας για την ανυπαρξία πολιτικής σε σχέση με τις εξορύξεις.
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι η μη ύπαρξη μειονοτήτων απαντιέται συνταγματικά και δεν έχει σχέση με τη γλώσσα». Παράλληλα τόνισε ότι η μακεδονική - σλαβική γλώσσα ήταν μια απόπειρα διαφοροποίησης από τη βουλγαρική.

Θίγοντας το καίριο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι είναι ένα φαινόμενο που ελάχιστοι αμφισβητούν. Τα φαινόμενα και οι επιπτώσεις εντείνονται παγκοσμίως. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπισή της, πιθανότατα να μην είναι αρκετή. Με ορίζοντα το 2050 χρειάζεται να κινηθούμε πιο γρήγορα από ό,τι έχουμε συμφωνήσει διεθνώς. Η Ευρώπη βρίσκεται πιο μπροστά, έχοντας αποδεχθεί μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Εξ' άλλου, μιλώντας για τη στρατηγική στην εξορυκτική δραστηριότητα και τον ορυκτό πλούτο, ανέφερε πως, ως χώρα δεν είχαμε πολιτική στο μετάλλευμα. Δεν υπήρχε ενιαίο σχέδιο και ενιαίοι κανόνες. Αυτά τα θεραπεύσαμε. Φτιάξαμε έναν νόμο για όλη την εξορυκτική δραστηριότητα, ο οποίος θέτει τους κανόνες και αίρει την αποσπασματικότητα. Έχει προοπτικές η Ελλάδα, έχει σημαντικό πλούτο, έχει το μάρμαρο και πολλές άλλες δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας. Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδικασία η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η ευρωπαϊκή και δεν παρεκκλίνουμε από αυτή.

Ο Υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε, επίσης και στο ζήτημα με τις ενεργειακές διασυνδέσεις, λέγοντας πως τα Βαλκάνια θα διασυνδεθούν και ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη προς όλες τις πλευρές. Ήδη έχουν πυκνώσει τα δίκτυα. Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μια ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας στα Βαλκάνια. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξαν τρεις πύλες: Θέλουμε με τους γείτονες την ηλεκτρική διασύνδεση, τη διασύνδεση του φυσικού αερίου και την επανεκκίνηση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων. Θέλουμε πλήρη διασύνδεση των αγορών μας σε όλες τις μορφές ενέργειας. Αυτό θα ανοίξει τεράστιους δρόμους, θα ενοποιήσει τις αγορές μας και θα επιτρέψει αμοιβαία επενδύσεις. Επιπλέον, θα μειωθεί το κόστος πρόσβασης που έχουν οι γείτονες, π.χ. στην πρόσβαση φυσικού αερίου αλλά και το αντίστροφο. Είναι μια αμοιβαία επωφελής διαδικασία.

Ο κ. Σταθάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί, μεταξύ άλλων και στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και το δόγμα «ανήκουμε στη Δύση»: "Ανήκουμε στη Δύση αναμφίβολα. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ αυτό, όπως αδιαμφισβήτητο είναι ότι έχουμε έναν προνομιακό ρόλο στη Μέση Ανατολή που δεν τον έχουν άλλες χώρες που ανήκουν στη Δύση. Έχουμε και μια σταθερή ιστορικά σχέση με τη Ρωσία και με άλλες δυνάμεις, που επίσης κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει¨, είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στη συμμαχία με το Ισραήλ και το Παλαιστινιακό, τόνισε πως, πριν από τρεις βδομάδες είχαμε το Gas Forum της ΝΑ Μεσογείου στο Κάιρο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ιταλίας, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής για το συντονισμό όλων μας στο θέμα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, που καταδεικνύει ότι υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης. Πέρα από αυτό είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη μόνιμη λύση των δυο κρατών.  Ταυτόχρονα έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ και συνεργαζόμαστε.

Αναφερόμενος στα τιμολόγια ρεύματος και τις επανασυνδέσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεσήμανε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος.

"Μεταβαίνουμε σε έναν διαφορετικό ενεργειακό κόσμο, όπου το μερίδιο του λιγνίτη θα περιοριστεί στο 17% και θα αυξηθεί ο κύριος όγκος ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 57% έως το 2030. Όσον αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μειωθεί δυο διαδοχικές χρονιές, για δυο λόγους. Πρώτον με τις εκπτώσεις, του 15% της ΔΕΗ στους συνεπείς καταναλωτές και δεύτερον διότι υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά με τις ανταγωνιστικές εταιρείες. Κρατήσαμε τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, το 51% έμεινε στο κράτος (π.χ. ΑΔΜΗΕ). Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι απλή και στις αποκρατικοποιήσεις. Ξεχωρίσαμε τα δίκτυα από το εμπορικό τμήμα, όπως κάνουμε στην περίπτωση της ΔΕΠΑ. Τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, είναι σαφές. Αναπροσαρμόσαμε το ΚΟΤ, με έκπτωση έως 70% για τα πιο φτωχά νοικοκυριά, για 300.000. Φτιάξαμε ταμείο επανασυνδέσεων για εκείνους που έχαναν το ΚΟΤ και πληρώνουμε ότι χρωστάνε στη ΔΕΗ για να επανασυνδεθούν. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίσαμε όλα τα ακραία προβλήματα που είχαν εμφανιστεί όπως τα φαινόμενα νοικοκυριών που ζούσαν με κεριά.", είπε ο υπουργός.

Για την αξία του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η υπεραξία του αυξήθηκε για δυο λόγους: Αφενός χάρη στην απόσπαση, αφετέρου με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων σε Κυκλάδες και Κρήτη. Σύντομα ο ΑΔΜΗΕ θα είναι διπλάσιος σε σχέση με την περίοδο που είχε μόνο τα χερσαία δίκτυα.

Ακόμη, για το διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, ο υπουργός είπε πως, σήμερα το μεσημέρι έληγε ο διαγωνισμός. Τελικά κατατέθηκαν δυο φάκελοι και τώρα είμαστε στη φάση που αυτοί ανοίγουν. Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.