Οι ΗΠΑ Υπόσχονται Απαλλαγή από τις Αμερικανικές Κυρώσεις στους Βενεζολάνους Στρατιωτικούς που θα Αποκηρύξουν τον Πρόεδρο Μαδούρο

Οι ΗΠΑ Υπόσχονται Απαλλαγή από τις Αμερικανικές Κυρώσεις στους Βενεζολάνους Στρατιωτικούς που θα Αποκηρύξουν τον Πρόεδρο Μαδούρο
της Χρ. Μήτση
Πεμ, 7 Φεβρουαρίου 2019 - 09:44

Την τακτική… ‘του καρότου και του μαστίγιου’ αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ (και) στην περίπτωση της Βενεζουέλας, με το σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, να δηλώνει χθες, Τετάρτη, ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει απαλλαγή από κυρώσεις -που έχει η ίδια επιβάλλει- σε κάθε ανώτερο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, εάν αυτός αναγνωρίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την απαλλαγή από τις επιβαλλόμενες κυρώσεις για κάθε ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Βενεζουέλας που θα υποστηρίξει τη δημοκρατία και θα αναγνωρίσει τη συνταγματική κυβέρνηση του Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Αν όχι, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός κλοιός θα κλείσει εντελώς. Κάντε τη σωστή επιλογή!», έγραψε ο Μπόλτον στο Twitter.

Σε ένα προηγούμενο tweet του, ο Μπόλτον δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, «έχει αποκλείσει το λαό του, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας επειδή «αρνείται να αποχωρήσει από τη θέση της και να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό».

Μετά την αυτόανακήρυξη του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια εξέδωσαν κυρώσεις κατά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, PdVSA.

Ο Μπόλτον δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυρώσεις κατά της PdVSA αναμένεται να μπλοκάρουν περιουσιακά στοιχεία αξίας $7 δισ. και να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων $11 δισ. από εξαγωγές το επόμενο έτος.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι προβλέψεις αυτές είναι μάλλον υπερβολικές και ότι οι κυρώσεις δεν είναι πιθανό να έχουν μεγάλη επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου στη Βενεζουέλα, παρά μόνο εάν ο Μαδούρο αποφασίσει ή αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή της χώρας του.