Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η τιμολόγηση του νερού, η οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική και οι συνεργασίες με Ισραήλ και Αίγυπτο βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου με τον Κύπριο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, στη Λευκωσία.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε μία από τις καλύτερες στιγμές συνεργασίας τους και αυτό αντανακλά την ενδυνάμωση όχι μόνο της συνεργασίας αλλά και της ισχύος, που έχουν οι χώρες και μέσα στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν πολύ καλή συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς και εκπροσωπούν κοινά συμφέροντα. «Αυτή τη συνεργασία, που είναι συνεργασία ειρήνης και προόδου, θέλουμε να τη διαχύσουμε σε όλη την περιοχή. Για αυτό και οι δύο τριμερείς συνεργασίες που έχουμε και άλλες συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου για μας είναι ουσιαστικές» σημείωσε.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι οι προκλήσεις της κλιματικής και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και υπάρχει ανάγκη για αλλαγή πολιτικών, αλλά και του τρόπου ζωής και παραγωγής. Χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις φωνές και του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Προέδρου της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο για το θέμα. Όπως υποστήριξε, η ανάπτυξη και η διεκδίκηση της ευημερίας για τις κοινωνίες δεν έχουν το περιβάλλον αντίπαλο, αλλά σύμμαχο.

Για τις τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι εκτός από τις κοινές πολιτικές για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, «στόχος είναι το περιβάλλον να συμβάλει και σε οικονομική προοπτική στην περιοχή».

Ο κ. Καδής υπογράμμισε ότι «ξεκινά μία πιο συστηματική και δομημένη συνεργασία των δύο υπουργείων, ανεξάρτητα από το ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο υπουργείων είναι ήδη άριστες».

Όπως ανέφερε, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και η συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα διαχείρισης νερού. Παράλληλα, συζητήθηκε η συνεργασία με την Αίγυπτο σε θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης συγκεκριμένων ειδών.

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι παρουσίασε στον κ. Φάμελλο την ευρύτερη περιφερειακή πρωτοβουλία που θα αναπτύξει η Κύπρος για συνεργασία όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλάνο δράσης. Αυτό το πλαίσιο, τόνισε, «θα είναι ουσιαστικά η συνεισφορά των χωρών αυτών στη συμφωνία των Παρισίων».

Μετά τις συνομιλίες ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό, επισκέφθηκε τη Λίμνη της Ορόκλινης και της αλυκή της Λάρνακας, οι οποίες είναι περιοχές NATURA 2000.