Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δυο μεγάλων έργων διασύνδεσης οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και εμπορευματικών λιμανιών στη Βαλκανική Χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, με την αρμόδια επίτροπο, Βιολέτα Μπουλτς, στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του, χθες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Μεταφορών περιέγραψε τα θέματα τα οποία διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους αρμόδιους για τις μεταφορές, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για την κοινοτική χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων.

Το πρώτο, όπως σημείωσε, είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού άξονα 10 και του οδικού άξονα 10, που είναι Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Βουδαπέστη.

Το δεύτερο έργο είναι αυτό που θα συνδέει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στην Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Στην ατζέντα των συναντήσεων βρέθηκε, ακόμη, η αγορά τροχαίου υλικού και λεωφορείων, αλλά και η προοπτική δημιουργίας «μονάδων βαριάς συντήρησης ή και συναρμολόγησης ή και μέρους της παραγωγής τους στη δική μας χώρα».