Nεοφυείς επιχειρήσεις (Start-ups) αλλά και βιομηχανικοί κολοσσοί έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα, με στόχο να κατασκευάσουν μηχανές που θα εκτοξεύσουν στα ύψη την αγροτική παραγωγή και θα αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα. 

Το 2017, οι επενδυτές διοχέτευσαν 700 εκατ. δολάρια σε εταιρείες αγροτεχνολογίας, δηλαδή, ποσό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Η τεχνολογία επιστρατεύει ρομπότ για να επιλύσει ορισμένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα. Στην παρούσα χρονική φάση υπάρχουν δυο τύποι ρομπότ σε ανάπτυξη, εκείνα που βοηθούν τους γεωργούς να μειώσουν τα κόστη που επιφέρουν τα ζιζανιοκτόνα, τα παρασιτοκτόνα και τα λιπάσματα και αυτά που αντικαθιστούν τους εργάτες στη διαδικασία της συγκομιδής.

Ορισμένες τεχνολογίες είναι, ήδη, αρκετά διαδεδομένες, όπως αυτές των αυτόματων ελκυστήρων, των τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων για ψεκασμό και των drones που αξιοποιούνται για την επιθεώρηση των χωραφιών και των ζώων. Ενας τύπος ρομπότ που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εμπορικής εκμετάλλευσης, μπορεί να εκτελέσει εργασίες ξεχορταριάσματος και να μειώσει δραστικά την ανάγκη για ψεκασμούς με ζιζανιοκτόνα.

Ρομπότ, όμως, που θα συλλέγουν φρούτα απέχουν μακράν από το να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Φρούτα και λαχανικά δεν αναπτύσσονται, ομοιόμορφα, ούτε ωριμάζουν με τον ίδιο ρυθμό. Επιπλέον, είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένας βραχίονας ρομπότ που να διαθέτει επαρκή επιδεξιότητα και ελαστικότητα, ώστε να μην προκαλέσει φθορά στα φρούτα.

Οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της συλλογής καρπών με διαφορετικούς τρόπους, προτείνοντας μηχανές συλλογής φράουλας με 16 βραχίονες, μέχρι ρομποτικά συστήματα τοποθετημένα σε κινητές πλατφόρμες. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν είναι ούτε αρκετά γρήγορα, ούτε αρκετά φθηνά ώστε να αντικαταστήσουν τους εργάτες.

Με τις επενδύσεις που κατευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όμως, ο αγροτικός τομέας είναι προδιαγραμμένα ότι θα αλλάξει ραγδαία.