Ημέρες Παχιών Αγελάδων για την Shell Χάρη στις Υψηλές Τιμές του Αργού και στην Εμπορία LNG

Ημέρες Παχιών Αγελάδων για την Shell Χάρη στις Υψηλές Τιμές του Αργού και στην Εμπορία LNG
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 13 Φεβρουαρίου 2019 - 16:50

Τα τεράστια έσοδα δ’ τριμήνου 2018, της Royal Dutch Shell, αύξησαν την κερδοφορία του αγγλοολλανδικού ομίλου κατά 36%, το περασμένο έτος, έναντι του αμέσως προηγουμένου, καθώς ο ενεργειακός τομέας επωφελήθηκε τα μέγιστα, από τις υψηλές τιμές, τη συγκράτηση των δαπανών, την περικοπή κόστους, καθώς και από την επικέντρωση σε έργα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε πως τα τετραμηνιαία έσοδά της, σε όρους τρέχοντος κόστους

βάσει προμηθειών προσαρμοσμένων για έκτακτες πληρωμές, αυξήθηκαν στα 5,69 δις. δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Πρόκειται για άλμα σε σύγκριση με τα 4,5 δις. δολάρια  που ανακοινώθηκαν την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2017, δηλαδή, υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών για διαμόρφωσή τους στα 5,39 δις. Η αλματώδης αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου εδράζεται στις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά στη μεγαλύτερη συμβολή από την εμπορία πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), παρά τις συνθήκες αστάθειας στην αγορά.  

Από το 2014, όταν κατέρρευσαν οι τιμές του αργού, η Shell επικεντρώθηκε στην περικοπή του κόστους λειτουργίας της και στη διατήρηση αυστηρού ελέγχου των δαπανών της, παράλληλα με την ολοκλήρωση της πώλησης στοιχείων ενεργητικού της, ύψους 350 δις. δολαρίων, που αποσκοπούσε στο να ψαλιδίσει τον όγκο του χρέους της που είχε διογκωθεί μετά την εξαγορά, αντί 54 δις. δολαρίων, του ομίλου ΒG Group.  

Σε ετήσια βάση, τα κέρδη της Shell αυξήθηκαν στα 21,4 δις. δολάρια το 2018 από σχεδόν 15,8 δις. το 2017, τα υψηλότερα από το 2014.

Η Shell ανακοίνωσε, επίσης, την τρίτη δόση του προγράμματος επαναγορών, ύψους 25 δις. δολαρίων που υποσχέθηκε να εφαρμόσει αμέσως μετά τη συμφωνία εξαγοράς της BG. Η επαναγορά μετοχών που ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούλιο θα ανέλθει στα 2,5 δις. δολάρια κατά το α’ τρίμηνο του έτους που διανύουμε.

Ο Μπεν βαν Μπέρντεν, διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε πως ο όμιλος έχει ανταπεξέλθει σε μεγάλο βαθμό στις προκλήσεις και έχει μετατραπεί σε «μια πιο απλή εταιρεία που αποφέρει υψηλές αποδόσεις». Το 2019, ο αγγλοολλανδικός όμιλος θα εξακολουθήσει να ασκεί έλεγχο στον τομέα των δαπανών, με απώτερο στόχο να αυξήσει τις ροές ρευστότητας.

Εν τω μεταξύ, η Shell πέτυχε αύξηση της παραγωγής της στα επίπεδα των 3,78 εκατ. Βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, με τη διοίκησή της να επισημαίνει τις αναπτυξιακές προοπτικές για την παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου του ομίλου, από τον Κόλπο του Μεξικού, την Βραζιλία και τα σχιστολιθικά πετρώματα των ΗΠΑ.

Όμως, οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποιούν ότι ο όμιλος να κινδυνεύει, ενδεχομένως, να επενδύσει ελάχιστα κεφάλαια σε νέα παραγωγή, γεγονός που θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην μελλοντική ανάπτυξή του, στην περίπτωση που δεν αντικαταστήσει την υφιστάμενη παραγωγή βαρελιών με επαρκή νέα αποθέματα.   

Η Τζέσικα Ουλ, CFO του ομίλου, αντέτεινε, η επικέντρωση στην παραγωγή με υψηλά περιθώρια κέρδους σημαίνει, πως η αντικατάσταση των αποθεμάτων δεν συνιστά, από μόνη της, το κατάλληλο εργαλείο μέτρησης της άντλησης ρευστότητας, καθώς και της ευρωστίας του ομίλου. «Το 60% των ροών ρευστότητας της Shell δεν προέρχονται από τις δραστηριότητές μας στο upstream», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.