Εκκαθάριση Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Διαχείριση των Κινδύνων

Εκκαθάριση Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Διαχείριση των Κινδύνων
Του Αριστοτέλη Κατράνη
Τετ, 13 Φεβρουαρίου 2019 - 18:50

Ολοκληρώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2019, η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ επί του σχεδίου Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς. Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο του εν λόγω κανονισμού είχε συμπεριληφθεί στη δημόσια διαβούλευση για τους Κανονισμούς των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2018.

Με την έγκριση του Κανονισμού Εκκαθάρισης από τη ΡΑΕ θα ολοκληρωθεί το απαραίτητο βήμα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η αποτελεσματικότερη διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων, οι οποίοι στο παρελθόν (ιδίως την περίοδο 2011-2012) προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στην υφιστάμενη αγορά, λόγω των ελλειμμάτων που προκάλεσε η αθέτηση των πληρωμών από εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου Κανονισμού είναι η μετάθεση της ευθύνης εκκαθάρισης και διακανονισμού των χρηματικών συναλλαγών από τους Συμμετέχοντες στην προημερήσια και ενδοημερήσια αγορά (Παραγωγούς, Προμηθευτές, Εμπόρους, Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης κ.α.) στις οντότητες που συμμετέχουν στις διαδικασίες εκκαθάρισης, δηλαδή στον Φορέα Εκκαθάρισης και τα Εκκαθαριστικά Μέλη.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://www.energia.gr/article/151912/ekkatharish-synallagon-hrhmatisthrioy-energeias-kai-diaheirish-ton-kindynon