Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα με σκοπό να διερευνηθούν –τυχόν- ποινικές ευθύνες των μελών του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, καθώς και παντός εμπλεκομένου, για τη δραματική κατάσταση που βιώνει η βιομηχανία, ζητεί με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Χαλκίδας ο πρώην βουλευτής και υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος.

Στη μηνυτήρια αναφορά ο κ. Μαρκόπουλος που στρέφεται κατά των 9 μελών του ΔΣ της Λάρκο καταγγέλλει στον εισαγγελέα ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε δραματική οικονομική και διοικητική κατάσταση, έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και παραμένει μέχρι σήμερα "στη ζωή" ουσιαστικά με "μηχανική υποστήριξη".

Ο κ. Μαρκόπουλος ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα "την ύστατη ώρα" με στόχο να καταστεί δυνατή η διάσωση και λειτουργία της Λάρκο καθώς όπως επισημαίνει στη μηνυτήρια αναφορά:

1ον. Η Λάρκο δεν έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα ισολογισμό για τα έτη 2016 και 2017, διότι προφανώς τα οικονομικά στοιχεία τα οποία –τυχόν- θα δημοσιεύσει, καθιστούν αυτή μη βιώσιμη, γεγονός το οποίο βεβαίως επιτείνει την περαιτέρω απαξίωση της εταιρείας.

2ον. Συνεχίζει να πωλεί το παραγόμενο σιδηρονικέλιο κάτω του κόστους επί μία τετραετία, με συνέπεια να έχει συσσωρεύσει ζημία συνολικού ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαιά της είναι σημαντικά μικρότερα του μετοχικού της κεφαλαίου (12,5 εκατ. ευρώ) και συντρέχουν λόγοι για τη λύση της εταιρείας...".

3ον. Ενώ είχε δεσμευθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι α) θα προχωρούσε σε ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή, β) θα μείωνε το ενεργειακό κόστος, γ) θα επίλυε τα περιβαλλοντικά προβλήματά της (εναπόθεση σκουριάς), προκειμένου μετά ταύτα αυτή (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να διαγράψει το επιβληθέν πρόστιμο ένεκα παρανόμων κρατικών επιδοτήσεων, εις ουδέν των ανωτέρω έχει προβεί μέχρι σήμερα.

4ον. Ενώ διαβεβαίωνε τους αρμόδιους Κυβερνητικούς Παράγοντες ότι διαθέτει τα αναγκαία αποθεματικά, με τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και να αντέξει τις περιόδους χαμηλών τιμών νικελίου, οι διαβεβαιώσεις αυτές υπήρξαν παντελώς ψευδείς καθ᾽όσον ουδέν ποσό διαθέτει!!!

5ον. Δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας με τη ΔΕΗ ως προς την εξόφληση του υπέρογκου χρέους της προς αυτή, ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ, με συνέπεια να επαπειλείται η –ανά πάσα στιγμή- διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και η εξ αυτής άμεση παύση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Τέλος ο πρώην υπουργός αναφέρεται καταγγελίες εργαζομένων για παροχές εργασιών σε εργολάβους που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, δυσλειτουργίες στην παραγωγή, ενοικιάσεις μηχανημάτων και σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που τα μηχανήματα του εργοστασίου μένουν σταματημένα και απαξιωμένα. "Το σωματείο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει ένα "πάρτι εκατομμυρίων" να γίνεται γύρω από την κατά τα άλλα "χρεοκοπημένη" και ασφαλώς λεηλατημένη, και συνεχώς λεηλατούμενη ΛΑΡΚΟ" σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος στην μηνυτήρια αναφορά του.

 

(capital.gr)