Κύριο αντικείμενο του προβληματισμού στο άρθρο του κ. Ραφαήλ Μωυσή, Επιτίμου Προέδρου του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Η Ενέργεια στην Ελλάδα: Μοχλός Ανάπτυξης ή τροχοπέδη;», δεν είναι ο όρος «Ενέργεια» αλλά ο όρος «Μοχλός». 

Ο κ. Μωυσής αναφέρεται, όπως γράφει ο ίδιος, στον όρο «Μοχλός»  ως τον «leading sector», δηλαδή, τον «τομέα οδηγό» της οικονομικής ανάπτυξης, με την έννοια που καθιέρωσε πριν πολλά χρόνια ο παλιός καθηγητής του, Walter Rostow, στο ΜΙΤ.

Χρησιμοποιώ τον όρο «Μοχλός» επειδή έχω φθάσει στο συμπέρασμα ότι  η ανάκτηση του χαμένου οικονομικού επιπέδου στο οποίο βρισκόταν η χώρα μας  πριν την κρίση,  δεν μπορεί να επιτευχθεί με ομαλή, σταδιακή, ανάπτυξη, υποστηρίζει ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ.

Δεν ήταν έτσι τα πράγματα στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Αναζήτησα και παραθέτω απόσπασμα από δική μου ομιλία που έγινε προς Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο στην Αθήνα όταν η κρίση ήταν μόλις τριών ετών και έλεγα, συνεχίζει: «Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, ακόμα και μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το 2013 και μετά,  οδηγεί σε σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 μπορεί να έχουν αναπληρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά της απώλειες της περιόδου της ύφεσης και θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 120% του ΑΕΠ το 2020».

Δεν έκαναν, όπως ίσως σπεύσετε να συμπεράνετε, λάθος οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.  Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εφαρμόσει  πιστά το πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές της. Υιοθετήσαμε με μεγάλη ευλάβεια το δημοσιονομικό σκέλος και δεν εφαρμόσαμε τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτει ο κ. Μωυσής.

(σ.σ Tο κείμενο του Επιτίμου Προέδρου του ΙΟΒΕ δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά από την Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών, το 2017, με θέμα: «Ενεργειακές Προοπτικές της Ελλάδας το 2030 με ορίζοντα το 2050.»)

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο του energia.gr από τη Στήλη "Ενεργειακές Μονογραφίες"*:

https://www.energia.gr/article/152043/h-energeia-sthn-ellada-mohlos-anaptyxhs-h-trohopedh

* Οι «Ενεργειακές Μονογραφίες» είναι μια νέα στήλη του Energia.gr, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2018, από την οποία προβάλλονται άρθρα που αφορούν σε βασικές πτυχές του ενεργειακού τομέα και σκοπό έχουν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς από τους μελετητές του χώρου.