Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε για την υπόθεση του διαγωνισμού των λιγνιτών καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ενέργειας θα αποσταλεί άμεσα στις Βρυξέλλες συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου στη συνέχεια η DGCOMP να δώσει το πράσινο φως για επανανεργοποίηση του διαγωνισμού που κηρύχθηκε άγονος στις αρχές του μήνα.

Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, που αποφεύγουν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες θα προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στους όρους του διαγωνισμού προκειμένου αυτός να έχει πιθανότητες επιτυχίας και να μην καταλήξει σε οριστικό ναυάγιο.

Αν και επισήμως παραμένουν στο τραπέζι τρία σενάρια (συνέχιση του διαγωνισμού, επαναπροκήρυξη και διενέργεια του διαγωνισμού από τρίτο φορέα) εντούτοις οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πιθανότερη εξέλιξη είναι η επανανεργοποίηση της διαδικασίας, που όμως θα δίνει τη δυνατότητα να εισέλθουν στο διαγωνισμό και νέοι ενδιαφερόμενοι, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους παίκτες.

Ταυτόχρονα όμως εξετάζονται σημαντικές αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, δηλαδή η Ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν για τη λιγνιτική αποεπένδυση. Στο πλαίσιο αυτό, αλλαγές ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η συμφωνία να προβλέπει νέα επικαιροποιημένη αποτίμηση των πωλούμενων παγίων, υπό το φως των αρνητικών προβλέψεων για την αγορά των ρύπων που βαρύνει τις μονάδες λιγνίτη και άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφουν πηγές του ΥΠΕΝ άμεσα είτε θα γίνει επικοινωνία με τη DGCOMP είτε εφόσον διαπιστωθεί κοινό έδαφος θα αποσταλεί η ελληνική πρόταση, προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει κάποια πρώτη απάντηση από πλευράς Κομισιόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία με την Επιτροπή, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί εμπλοκή εξαιτίας των λιγνιτών ενόψει του EWG και του Eurogroup στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου αντίστοιχα.

 

(capital.gr)