Η Εθνική  Τράπεζα πρωτοστατεί στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το 2018 το Ίδρυμα ενέκρινε 3,5 δις. ευρώ σε εγκεκριμένα πιστωτικά όρια στον τομέα της ενέργειας και προγραμματίζει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της το 2019.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκηση της Τράπεζας για τους επιχειρηματίες του ενεργειακού κλάδου, υπογράμμισε το στόχο της να στηρίξει κάθε επενδυτική προσπάθεια που συμβάλλει στη διασύνδεση και την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, ενισχύοντας, παράλληλα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

Ο κ. Μυλωνάς αναγνώρισε, ως μία από τις πιο βασικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας το υψηλό κόστος ενέργειας και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα δίκτυα διασύνδεσης  και στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς. Οι επερχόμενες αλλαγές θα δημιουργήσουν, όπως είπε, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν ώστε να εκταμιευτούν οι αναγκαίες επενδύσεις για τον ανασχηματισμό του κλάδου.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι σκοπός της Εθνικής είναι να καταξιωθεί ως «η τράπεζα της Ενέργειας», στην ελληνική αγορά, υιοθετώντας μία πολιτική που την έχει φέρει στην κορυφή του καταλόγου από πλευράς χορηγήσεων στον κλάδο, με μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει από 30%. Είναι μία πρωτιά, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, την οποία η Εθνική σκοπεύει να διατηρήσει. Έχοντας τη στρατηγική βούληση και την απαραίτητη τεχνογνωσία, το Ίδρυμα αποτελεί, διαχρονικά, τον στυλοβάτη όλων των μεγάλων ενεργειακών έργων στη χώρα μας, πρόσθεσε. 

Μεταξύ άλλων, η Εθνική σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει, το τρέχον έτος, την κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεση της με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς, επίσης, και την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Η τράπεζα, εκτός από τη σταθερή υποστήριξη και τη συνεργασία με όλους τους παραδοσιακούς ομίλους του κλάδου, θα συνεχίσει να εστιάζει το ενδιαφέρον της στις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό των προθέσεών της ότι αύξησε τις χρηματοδοτήσεις κατά 25% την τελευταία πενταετία και κατέχει, σήμερα, μερίδιο 40% στην αγορά των συνολικών χρηματοδοτήσεων σε ΑΠΕ.