Γύρω στον Ιούνιο με Ιούλιο αναμένεται η πρώτη φάση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπουν την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών ένα τρίμηνο μετά το split του ομίλου σε δύο εταιρίες.

Στο προαναφερόμενο αυτό διάστημα και ξεκινώντας από τώρα, πηγές θέλουν την ηγεσία του ΥΠΕΝ, να έχει βρει τη φόρμουλα πρόσληψης των περισσοτέρων από τους 200 εργαζόμενους που ανήκουν σε εργολαβικές εταιρείες προσωπικού και απασχολούνται χρόνια στη ΔΕΠΑ. Εδώ και μέρες οι σύλλογοι των εργολαβικών, αλλά και των μόνιμων εργαζομένων βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την πρόσληψη τους.

Η δημόσια επιχείρηση έχει τον περιορισμό του ΑΣΕΠ σε ότι αφορά τις προσλήψεις, αλλά το ΥΠΕΝ φέρεται στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να διαβεβαίωσε για την πρόσληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των 200 μέσα από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ.

Οι «εργολαβικοί» εργαζόμενοι απαριθμούνται σε 150 στη ΔΕΠΑ και σε 23 στηΔΕΔΑ (Εταιρία Διανομής Αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα), ενώ περί τους 30 με 35 απασχολούνται στους σταθμούς ανεφοδιασμού CNG.

Πηγές θέλουν αυτήν την περίοδο να γίνεται η κατανομή του προσωπικού ώστε να ξεκινήσουν οι προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις πριν δημιουργηθούν οι δύο νέες εταιρίες «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών».

 

Μειώσεις μισθών

Ενα επίσης μεγάλο θέμα που ανακύπτει, όχι μόνο με τους εργολαβικούς, αλλά και με τους μόνιμους εργαζομένους είναι πως η μετάβαση θα συνοδευτεί με μειώσεις μισθών.

Οι δύο ΔΕΠΑ θα υπαχθούν στις ΔΕΚΟ με κόφτη τον ανώτατο μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή τα 4.750 ευρώ. Σήμερα στην εταιρεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος αμείβεται με τον προαναφερόμενο μισθό, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν διευθυντικά στελέχη με υψηλότερες αμοιβές. Κι αυτό επειδή στη δημόσια επιχείρηση, λένε οι ίδιες πηγές, ελήφθη υπόψη ο νόμος του 2011 που προβλέπει πως το μέσο κατά κεφαλή κόστος αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 65% των αντίστοιχων δαπανών του 2009. Οι μισθοί πριν τη διάταξη αυτή ήταν πολύ υψηλοί για τους περίπου 30 μόνιμους της ΔΕΠΑ και ως εκ τούτου παρά το «ψαλίδι» παρέμειναν σε επίπεδα μακριά από εκείνα της κρίσης.

 

Καλοκαίρι η αποκρατικοποίηση

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να κατατεθεί στις 28 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Οι διατάξεις του προβλέπουν, ως γνωστόν, τη διάσπαση της σε δύο εταιρίες, τη«ΔΕΠΑ Εμπορίας» και τη «ΔΕΠΑ Υποδομών». Η πρώτη θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΔΕΠΑ με τη θυγατρική της ΕΠΑ Αττικής και η δεύτερη από τη συγκέντρωση της ΕΔΑ Αττικής με τη ΔΕΔΑ (δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπόλοιπης Ελλάδας). Στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπαχθούν σε θυγατρική εταιρία οι συμμετοχές σε διεθνή projects αγωγών και υποδομών φυσικού αερίου.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνουν ένα περιθώριο τριμήνου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και όταν αυτοί ολοκληρωθούν τότε θα ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (50,1%). Οι υπολογισμοί, δηλαδή, θέλουν γύρω στα μέσα Ιουνίου με Ιούλιο να εκκινούν οι σχετικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μία τέτοια εκτίμηση έδινε και το ίδιο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο στο ADP έκανε λόγο για έναρξη του διαγωνισμού «τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου».

 

(euro2day.gr)