Η Ανακύκλωση Οδήγησε σε Σημαντική Μείωση του Ογκου των Απορριμμάτων στους Δήμους της Αττικής

Η Ανακύκλωση Οδήγησε σε Σημαντική Μείωση του Ογκου των Απορριμμάτων στους Δήμους της Αττικής
energia.gr
Παρ, 22 Φεβρουαρίου 2019 - 13:35

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς κινούνται οι δήμοι της Αττικής στην κατεύθυνση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων, με αρκετούς από αυτούς να αποσπούν βραβεύσεις και διακρίσεις για τις δράσεις και τις πρακτικές τους ως προς την εφαρμογή νέων τεχνολογιών περιβάλλοντος, δράσεις ανακύκλωσης και τάσεις στη διαμόρφωση των έξυπνων πόλεων.

Πρόκειται για τα βραβεία «Greek Green Awards 2019», τα οποία επιβραβεύουν την εφαρμογή επιτυχημένων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και θεσμοθετήθηκαν με σκοπό την ανάδειξη καλών πρακτικών των ΟΤΑ στον τομέα της αυτοδιαχείρισης και μείωση των απορριμμάτων προς τελική διάθεση.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση της 3ης έκθεσης Verde Tec που αποτελεί κορυφαίο θεσμό για την κυκλική οικονομία και το περιβάλλον και πραγματοποιήθηκε 15/2-17/2 στο MEC Παιανίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και φορέων όπως: ΣΕΒ, ΚΕΔΕ, ΤΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και ανά κατηγορίες φιλικών περιβαλλοντικών πρακτικών βραβεύτηκαν δήμοι από όλη την χώρα που συμμετείχαν στην έκθεση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην κατηγορία «Αστικά Στερεά Απόβλητα», βραβεία απέσπασαν οι δήμοι: Χαλανδρίου, για τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων με Παραγωγή Ενέργειας. Βριλησσίων, για το Πρότυπο Πρόγραμμα Καφέ Κάδου. Γλυφάδας, για τη δράση Ανακύκλωση Ειδικών Ρευμάτων. Ρόδου, για τη μέθοδο Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Νησιωτική Ελλάδα. Λήμνου, για την Οικιακή Κομποστοποίηση. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για το πρότυπο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή. Αγίας Παρασκευής, για τις Γωνιές Ανακύκλωσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τελευταία μέθοδος η οποία αποτελεί μια από τις «καλύτερες ολοκληρωμένης δράσεις ανακύκλωσης σε αστικό περιβάλλον», όπως τόνισε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος κατά την παραλαβή του βραβείου, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν «μόνο το β’ εξάμηνο του 2018: γιαλί 5.240 τόνοι, χαρτί 14.370 τ., ενδύματα 7.000 τ. και 51.4000 τ. οργανικά απόβλητα (και από το σύνολο των καφέ κάδων).

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «στρατηγική επιδίωξη του δήμου στην καθαριότητα αποτελεί «η διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, όπως γίνεται ήδη στις γωνιές ανακύκλωσης. Τόνισε ότι η επιπλέον εφαρμογή του καφέ κάδου συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των απορριμμάτων προς στους πράσινους κάδους και στη χωματερή. Επισήμανε ότι ο δήμος επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των δρομολογίων ενώ διευκολύνονται και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τους οποίους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όπως και τον πρ. αντιδήμαρχο Ι. Σιδέρη για το έργο τους στην ανακύκλωση και «κυρίως τους δημότες για την ανταπόκρισή τους».

Το σύστημα αφορά τη διαμόρφωση ειδικών «γωνιών «σε 30 σημεία της πόλης όπου έχουν τοποθετηθεί από πέντε διαφορετικοί κάδοι για την χωριστή συλλογή υλικών: Γυαλί, χαρτί, μέταλλο-πλαστικό, ρουχισμός και συνοδευτικά ένδυσης, οργανικά υλικά.

Επίσης μικρότερα ρεύματα ανακυκλώσιμων συγκεντρώθηκαν στα κινητά πράσινα σημεία που διαθέτει ο δήμος τα οποία παρέχουν σχετική ενημέρωση στους μαθητές και τους πολίτες και όπου συγκεντρώθηκαν: πλαστικά καπάκια βάρους 2.800 κιλών, ηλεκτρικές- ηλεκτρονικές συσκευές βάρους 365 κιλών, λαμπτήρες και μπαταρίες βάρους 47 κιλών.